План „Б“ в кризата: Студент живее в каравана заради непосилен наем

След като инфлацията в Турция този месец надхвърли 85 на сто, доходите на много граждани се стопяват. Хората все повече се затрудняват да покрият растящите наеми на жилищата. Ето защо в страната се появи нова тенденция – живот в каравана.

Студент от северната провинция Самсун също е започнал да живее в каравана, която семейството му е купило за къмпинг.

Сонкан Барутчу, студент от факултета по индустриален дизайн на университета Самсун „19 май“, се премести в каравана миналата година с мотива, че „е по-икономично“. Наемите на жилищата и студентските общежития се увеличиха драстично, съобщи ежедневникът Хюриет.

21-годишният младеж сега планира да продължи живота си тук до следващия юни, когато ще завърши университета.

Барутчу, който е в „парка за каравани“ на общината и плаща 750 турски лири (80 лв.) на месец за всичко включено, заяви: „Ако наемете жилище, годишните разходи на домакинството ще бъдат поне 70 000 лири (7390 лв.). Разходите ми за живот в караваната сега не са повече от 10 000 лири (1056 лв.) на година.

Тези, които купуват нова каравана и избират такъв живот, могат да си избият парите, които са похарчили, за две години, предположи той.

Барутчу сподели, че баща му купил караваната през 2010 г. и скоро са я обновили изцяло. Той първоначално си мислел да остане в нея само през лятото, но сега е решен да се пробва и през зимата.

„Семейството ми първоначално не хареса идеята заради безопасността и суровите зимни условия и трябваше да ги убедя. Тук съм обаче повече от година, свикнах“, допълни той.

Районът, където се намира караваната, е на 10 километра от университета, но Барутчу стига до кампуса с трамвай.

Мога да приема трима гости

Караваната от 8 квадратни метра разполага с две печки, мивка, 40-литров резервоар за вода, преносима тоалетна, двойно легло, маса за хранене, мини хладилник, гардероб и външна площ от 9 квадратни метра, отбеляза той. „Мога да приема дори трима приятели.“

„Разбира се, не е възможно да се намери домашен уют в каравана. Използвам тоалетна и баня навън. Ходя на химическо чистене за пране и осигурявам отопление с електрическа печка. Помещението се загрява само за 15-20 минути, но след това е повече от достатъчно“, възкликна той.

„Всички мои приятели ми казаха, ще изстинеш и ще се върнеш“, но аз се чувствам комфортно“, добави той.

Пандемията от COVID-19 предизвика 30-процентен скок в продажбите на каравани в Турция за една година. Производителите не смогват на търсенето.

Животът в каравани в страната не е непознат, тъй като Турското дружество за къмпингуване и каравани съществува от 1966 г.

Previous post Даскалът Тео: Младите са зомбирани и духовно парализирани!
Next post Слави: Кирил Петков арестува Борисов! Защо тогава ще се среща с него?