Пиян германец отърва 2 бона глоба, не разбирал български

Липсващ превод спаси мъртвопиян германец от 2 бона глоба и отнемане на книжката за 24 месеца. Чужденецът шпорил с аудито си в „Тракия“. Бил спрян за полицейска проверка на кръстовището на ул. „Недялка Шилева“ с ул. „Цар Симеон“ в Пловдив. Униформените отчели, че седналият зад волана мирише силно на алкохол и че бил със забавени реакции. Бил поканен да излезе и видели, че залита.

Германецът отказал да му бъде извършена проба за употреба на алкохол. Бил издаден талон за медицинско изследване, но той не пожелал да даде кръв. Последвал акт за 2 бона и отнемане на книжката за две години. Полицаят, съставил акта, заявил, че по време на проверката е общувал с германеца на български език и той горе-долу го разбирал, пише „Марица“. Според разпитани свидетели обаче германецът не владее български език и не общува на него.

Актът и наказателното постановление обаче му били връчени на български, без превод на немски, което според съдът е накърняване правата и законните му интереси да участва пълноценно в производството срещу него.

На това основание магистратите отменили санкцията и постановили МВР да поеме разноските по делото.