Петър Чолаков: С днешното изказване на Асен Василев, разводът с Радев вече е факт

Днес е дефиницията на политическия тайфун, всеки е срещу всеки. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV политологът Слави Василев по повод политическите изказвания след спирането на руския природен газ за България.

Напрежението от конфликта в Украйна се прехвърли и във вътрешната политика. Това не е добре, защото България не може да се защити. Намерението на управляващите за внос на втечнен газ не е устойчиво решение. Българското правителство трябва да намери устойчиво решение, а от изявленията на правителството се разбира, че трайно сме решили да затворим вратата на руския газ. Това ще е неадекватно решение, заяви Василев, цитиран от Novini.bg.

Въпросът е принципен. Когато имаш един съсед, който се опитва да живее свободно, и един съсед, който иска да го задуши, няма как да стоиш безучастно и да блееш в небето, посочи политологът доц. Петър Чолаков.

Запаси от газ има поне за един месец. Европейският съюз каза, че ще бъдат осигурени доставки на газ. Решение на този проблем ще бъде намерено. Може би цената на газа ще бъде малко по-висока, но тази по-висока цена си заслужава в името на това да запазим достойнството си, добави той.

Политическият анализатор коментира и днешната първа пресконференция на управляващата партия „Продължаваме промяната“.

Мисля, че по-рано трябваше да покажат мускули. С днешното изказване на вицепремиера Василев (че позицията на президента за Украйна е позорна – б. ред.) разводът вече е факт, подчерта доц. Чолаков.

Кремъл ще постигне целта си, ако ние клекнем и покажем, че се поддаваме на натиск и на внушения. Ако кажем, че сме готови да си плащаме газа в рубли, тогава Кремъл побеждава, добави той.

Така си надробихме попарата, че очевидно трябва да си я изсърбаме. България очевидно не е подготвена да посрещне идващата от Русия криза. Ако някой си мисли, че можем да излезем сухи от водата – няма да можем да го направим, отбеляза Слави Василев.

Досега си навеждахме главата и виждаме какво става. Години наред изпълнявахме руските енергийни проекти, затова се докарахме до този хал, коментира доц. Чолаков.

Трябва да сме против войната, но да не наливаме масло в огъня. Българският национален интерес е мир и спиране на войната, заяви Василев.

Трябва да проявим твърдост по отношение на имперските намерения на Кремъл, категоричен доц. Петър Чолаков.