Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко

Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни донесе над 11 милиарда лв. дефицит и над 15 милиарда дълг. Тежко е наследството на кабинета на „Продължаваме промяната“ и компания. Оттам нататък трябва да се подхожда отговорно как може да се овладее подобна ситуация. Това не може да бъде направено от служебен кабинет и вариантът, който избра служебния кабинет ни насочва точно натам.

Това каза за БНР доцент Петър Чобанов – депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в 48-то Народно събрание

„Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета е показателно за цялата следваща година – октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца. Това ни чака и следващата година средно месечно, както виждаме, ако продължим действията на сегашния бюджет. Оттук нататък всякакви спекулации, че тези оценки не са достатъчно коректни, отпадат, тъй като октомври е месецът който ни показва какво ни очаква“.

Ако все пак до март няма редовно правителство, в разпоредбите е предвидено да продължават социалните плащания, както и възможност да се вземе нов дълг, както и „някои буфери“, които допускат известна гъвкавост, ако се наложат плащания извънредни теми, както и актуализация на пенсиите от средата на годината, допълни Чобанов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Минималната работна заплата няма да расте и това увеличава риска повече хора да влязат в графата „работещи бедни“, коментира той.

„Това е допълнителен аргумент в посока да се увеличи общественият натиск бързо да се създаде редовен кабинет, който има своя политика по доходите и ще помисли не само за минималната заплата, а и за останалите доходи“.

„Не призовавам към протести, възможностите за натиск са и други и включват най-вече това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази трудна ситуация да бъде съставен редовен кабинет. Протестите в момента няма да доведат до това. Протестира се, когато дадено правителство не си върши работата“, поясни той.

Относно отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, Чобанов коментира:

„По отношение на тази отстъпка имаме проблеми с Европейската комисия. Има изпратено писмо, че тя противоречи, по начина по който се прилага, на правилата на единния пазар, тоест нямаме право да изключим нито един гражданин на ЕС от ползването на подобна отстъпка“.

Според Чобанов трябва да има и отстъпки за бизнеса, но е необходима по-точна калкулация как може да се реализира мярката. Той призова:

„Да се работи за един редовен кабинет, който да включва всички проблеми в една програма за управление и само така може да ги решим. Иначе, „на парче“, противопоставяйки една група на друга, не можем да постигнем никакъв напредък“

„Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити. Въпросът е как по-ефективно да бъдат изразходвани тези средства, без да се пренебрегват социалните нужди на хората. Трябва да видим как да се харчат по-ефективно тези средства, а това става само тогава, когато се участва реално във властта, когато имаме достъп до цялата налична информация. В мента я нямаме. Дотогава можем да гадаем по редица теми. Имаме много информация, но тя може да се окаже недостатъчна, тъй като нямаме механизма, с който да се вземат решения.“

„Винаги, когато ДПС е участвало във властта е доказало, че е намирало решения. Това са периоди, които се характеризират с висок икономически растеж, с намаляване на дълговете“, заяви Чобанов.

„Предстои да разглеждаме данъчните закони. Към момента в тях не е предвидено увеличаване на данъците. Възможно е, но няма как в момента да се пипат данъци в тази трудна ситуация на практика.“

ДПС все още очаква покана за разговори на с президента на „Дондуков“ 2, допълни той.

 

Previous post Експерт: Облагането на печалбата на „Лукойл“ с данък е илюзия
Next post Гадателката на Берлускони: Чакат ни интересни събития до края на годината