Петър Москов: Болницата във Враца е унищожена от много години

МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца е унищожена болница от много години, защото в двора ѝ беше допуснато да има частна болница и това е основната причина да се случва това. Години наред, благодарение на политика на НЗОК и на държава там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена дейност да излезе в частната болница, а тя да остане само на Спешното отделение и на слабоплатени неща. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ по bTV бившият здравен министър д-р Петър Москов.

„В момента политиката на НЗОК е същата към големите държавни болница, като към това, което се случваше години наред във Враца. И рискът Спешните отделения на УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Света Анна“ да се превърнат като тази във Враца е реален в средносрочен аспект“, добави той.

По думите му една система, за да е работеща и ефективна, тя се управлява не на базата на добри пожелания, а на базата на протоколи, организация и контрол за спазването на тези протоколи и организация.

„В медицинския стандарт „Спешна медицина“ пише, че всички пациенти, попаднали на територията на Спешно отделение, подлежат на медицински триаж. Медицински триаж се извършва в помещението или в зоната за медицински триаж, такова помещение във Врачанската болница не видяхме.

Пациенти попадат в триажната зона, като самонасочили се през входа амбулаторни пациенти или със съдействието на Спешна помощ. Т.е. разказът, че ако някой е дошъл с линейка, той е спешен, а друг не е, противоречи на стандарта. След извършването на медицински триаж се пристъпва към снемане на пациентските данни за регистрация. Това е точно обратното на това, което е направено там (б.р. в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца“, обясни Москов.

Той добави, че в Спешното отделение във Враца нито има зона за медицински триаж, нито той е извършен. „Спрямо нормативната уредба дейността на Спешното отделение е незаконосъобразно.

Отговорността за това носи директорът и ръководството на болницата, защото в тяхната длъжностна характеристика пише, че те носят отговорността за организацията на дейността и за спазването на нормативните документи – не е момичето на гишето, не е спешния екип, който е дежурил там“, заяви още Москов.