Петков: Руската федерация да оттегли подадената нота, нужен е диалог

Премиерът в оставка Кирил Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадена днес нота. Той подчерта, че 43-ма свои служители на Руското посолство ще останат в България.

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план, подчерта премиерът.

„Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера“, допълни Петков.

Той е категоричен, че е необходим диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение.

„Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни“, заяви премиерът в оставка.

Previous post Генчовска за изгонването на руските дипломати: Имаме указания от Лена Бориславова
Next post И второкласните пътища ще се таксуват с тол такса от утре