Петков: Планът за възстановяване е иновативен, работещ, той ще финансира промяната

Планът за възстановяване е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на съвместна пресконференция в Министерски съвет с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„Искам да започнем с едно голямо благодаря на Урсула фон дер Лайен за нейното присъствие днес и за предаването на Плана за възстановяване и развитие, който вече е финализиран. Този план, който е за близо над 12 милиарда лева, е близо 10% от нашата икономика. Той дава възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта си от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали. Да използваме нашите минерални води за производство на енергия. Да реформираме върховенството на закона чрез по-сериозен контрол върху главния прокурор и назначаването на съдия, който временно да стане разследващ прокурор. Да реформираме антикорупционната комисия. Да реформираме начина, по който правим обществените поръчки“, обясни Петков, цитиран от Нова телевизия.

По думите му планът ще ни даде възможност и да фокусираме възможностите върху българските железници като основен начин за транспорт, инвестирайки в над 62 нови влака и градски железници.

„Да инвестираме в образованието, в нови центрове за наука и математика. Да модернизираме образователната система и да реформираме училищата. Да инвестираме над 1 милиард и 300 милиона в икономическа трансформация, да помогнем да нови компании да стартират у нас. Да помогнем на вече съществуващи такива да се развиват. Този план е работещ, иновативен и ще финансира промяната в България”, категоричен е министър-председателят.

Кирил Петков заяви още, че този план ще ни даде голяма стъпка напред по отношение независимостта на България от Русия и деферсификацията.

„Инвестирайки толкова много във възобновяеми източници на енергия, заедно с този батериен комплекс в страната ние ще използваме нашата си енергия, за наши цели. Отключвайки потенциала на геотермалите, всички знаем, че имаме най-много минерални извори на квадратен метър, ако ги обърнем в електроенергия, тя ще бъде чиста и непрекъсната“, добави той.

От думите на премиера стана ясно, че се очаква до края на юни гръцката връзка да бъде финализирана.

„Ще имаме и диферсификация на газа. Това ще ни даде огромна независимост, каквато България никога не е имала. Това ще ни даде и пълната възможност да контролираме нашата икономическа съдба“, обясни Петков.

Previous post Бащата на Илия Павлов не преживя убийствата на двете си деца
Next post Маги Халваджиян заведе Рачков в Италия