Петков: Омикрон се разпространява бързо, но не пълни интензивните легла

Зеленият сертификат у нас ще отпадне при изпълнението на два критерия – 60% ваксинирани с две дози и под 5% запълнени интензивни легла с болни от коронавирус, съобщи премиерът Кирил Петков.

По думите му идеята ще започне да се обсъжда с експерти следващите дни.

Премиерът изтъкна, че новият вариант на коронавирус в момента се разпространява бързо, но не води до запълване на интензивните легла.

„Имаме предложение да се премахне зеленият сертификат, когато единият от двата критерии е постигнат. Единият е ваксинация от 60% с две дози, другият критерий е, ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от болни от коронавирус“, обясни той.

Ограничителните мерки, които влизат в сила след пет дни, Петков определи като меки.

„В момента всеки българин ще може да вижда какво се случва в сайта coronavirus.bg. На карта там е посочено какво ще случи след пет дни и там ще са описани ограничителните мерки“, разясни премиерът.

Според министъра на здравеопазването Асена Сербезова има пряка връзка между ваксинациите и заетостта на интензивните легла.

Тя добави, че мерките се взимат на областно ниво в зависимост от броя на болните.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призна, че ако коронавирусът върви какво сега, той ще се превърне в един вирус, каквито са останалите.

Той прогнозира, че през следващите 2-3 седмици броят на новозаразените ще расте, но след това ще започне да спада.

Previous post Пушещите момченца ще имат тлъсти внучки и правнучки
Next post Лекари към пациентите: Какъв зелен сертификат?! Тичай на бърз тест