Петков за разпрата с БНБ: Ние показахме лидерство, нужна е обединяваща кандидатура

Никой не трябва личната си кариера да слага над стабилността на България. Това коментира премиерът Кирил Петков в коментар на това как смята да потуши напрежението в коалицията по повод кандидатурата за управител на БНБ.

„Аз благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли и ние показахме какво означава лидерство. Когато няма разбирателство по-добре е да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена за нечия позиция на нечие място. Нищо не изисква това бързо действие, в момента да има нов гуверньор, може да се седне, да се говори и да се избере една кандидатура, която да бъде обединяваща. В момента имаме една кандидатура, при която три от четирите партньори не са съгласи“, каза Петков.

Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество – висок морал и висока етика, това е по закон. Всякакви други банкови позиции, включително и Световната банка, изискват просто технически професионализъм и знания, но когато говорим за най-висшата позиция в България в банковия сектор, която ще трябва да управлява всичките парични потоци, които влизат и излизат от България, там етиката и моралът са на съвсем друг стандарт, който трябва ние българите да изискваме, посочи министър-председателят.

По-рано днес депутатът от ИТН Виктория Василева публикува във Фейсбук остър коментар към ПП: „Някой да ми обясни… Любомир Каримански не е подходящ за БНБ, но е много подходящ за Световната банка??? Тия в Световната банка не искат ли „добър обществен имидж“… ама така де… то Световната банка каква банка е… никаква една такава-малка и незначителна… Кого лъжете, бе!!! Мишоци…“

Previous post Анализатор: Разпад на коалицията не се задава, никой не иска властта сега
Next post Христо Георгиев: Наблюдаваме бум в продажбата на къщи през пандемията