Пенсионери чакат с часове, за да си вземат великденската добавка

Напрежение и опашки в пощенските клонове в Пловдив. Пенсионери чакат с часове, за да получат обещаните от правителството великденски добавки от 70 лева на човек. Проблем има в пощенския клон в квартал „Тракия”, съобщава Нова телевизия.

„Идвам от петък следобяд и не работи това чудо. Не ги получaвам по банков път, защото там взимат такса от 2 лева за всяко теглене”, оплака се един от чакащите.

„За трети път идвам от Чирпан. Казват: системата не работи”, оплака се жена от опашката. Било им обяснено, че в момента не се изплащат пенсии, а само добавките. Днес се правят списъци с реда на опашката, ако системата проработи.

Проблем има и в София, където хората също са с хартиен списък и чакат на опашка.

„Казаха ни, че пенсии няма да има поне 3-4 дни. Какво ще ядем? Нямам пари за хляб”, оплака се възрастна жена от опашката в Пловдив.

Хората недоволстват, че няма експерти, които да оправят проблема. От пощите не са съобщили кога възрастните хора ще могат да получат пенсиите и добавките.

„Наистина е имало хакерска атака към „Български пощи” но тя не е стигнали до критична инфраструктура. Системните администратори са предприели защитни мерки и са започнали да местят такава инфраструктура към облаци.

Атаката е била такава, че е личните данни на хората не са изтекли и няма притеснения за пенсии, надбавки и други неща за хората“, каза в „Твоят ден“ киберекспертът Ростислав Петров. Според него тенденциите за такива опити и реални атаки ще нарастват пропорционално с дигитализацията.

Петров е убеден, че е нужно да се изгради една стабилна сигурност, за което са необходими средства и ресурси.

Previous post Откриха мъртви крави при проверка на ферма в Кочериново
Next post Автомобил с български номер обстрелван от руски танкове край Киев