Пекари на хляб фалират

Хлебопроизводители са пред фалит заради скъпия ток. Пред Би Ти Ви световният шампион по приготвяне на пица шеф Анатоли Колев, на когото се наложи да затвори цеха си за приготвяне на ръчен хляб с жив квас във Варна, каза, че ако не бъдат взети спешни мерки от държавата, ситуацията ще ескалира.

В преследването на една своя мечта шеф Анатоли Колев отваря преди две години цеха за ръчен хляб с жив квас. Продукцията му бързо набира много привърженици, а бизнесът се развива прилично допреди няколко месеца.

„Тройно и отгоре е увеличението на тока, който сме плащали, сравняваме с месец юни миналата година. След това започваме юли, август, септември, октомври имаме сметки над 330-340%, което е прекалено много. Ние сме свикнали да плащаме едни сметки. Това увеличение със сигурност разсипа бизнеса, и то не само нашия“, заяви той.

Колев признава, че заради огромните сметки за ток месеци наред работи без печалба. Накрая решава да затвори, преди да започнат да се трупат непосилни дългове. Разплаща се с всички и приключва със загуби от неизбитата първоначална инвестиция.

„Ако няма адекватни мерки, ще приключат и много други хора, независимо кой колко е можещ и колко разбира от бизнес. В един момент, като започнеш да си бъркаш в джоба, за да работиш, си даваш сметка, че не е много рационално това, и то в дълъг период“, добави той.

„Имаше и упреци защо трябва да се помага на частния сектор, ами защото много хора остават без работа в противен случай. Абсолютно всеки втори работи в частна фирма. Това означава, че ако не се стабилизират тези бизнеси, ще напълним борсите с хора, които търсят работа и се чудят как да си плащат сметките“, добави той.

Previous post Протест в Сливен заради връзваните бебета в болницата
Next post Над 800 000 българи си позволили екскурзии в края на 2021 г.