Парадокс! Москва обвини Израел, че подкрепя „неонацисткия режим в Киев“

Москва обвини днес Израел, че подкрепя „неонацисткия режим в Киев“, изостряйки нападките си, след като първият дипломат на Русия възроди конспиративна теория, че Адолф Хитлер има и „еврейска кръв“, предаде Франс прес.

„Обърнахме внимание на антиисторическите изявления на (израелския) външен министър Яир Лапид, които до голяма степен обясняват решението на сегашното правителство да подкрепя неонацисткия режим в Киев“, посочи в комюнике руското дипломатическо ведомство. „Историята, за нещастие, познава трагични примери на сътрудничество между евреи и нацисти“, продължава текстът.

В интервю за италианска медия Лавров заяви, че украинският президент Володимир Зеленски се противопоставя на твърденията за нацизъм в Украйна с аргумента, че той самият е евреин, но отбеляза, че „Хитлер също е имал еврейска кръв“. Историците гледат скептично на тази конспиративна теория, посочва АФП.

„Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение“, коментира Лапид пред новинарския сайт „УайНет“. Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е все едно да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е „най-долен расизъм“, допълни той. Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните.

Previous post „Синя“ истерия: Фенове на Левски купуват от билетите на ЦСКА за Сектор „А“
Next post Костадинов обяви: Нужно е ново правителство, да ни изведе от кризите