Папа Франциск не смята да напуска Ватикана скоро

Папа Франциск отрече, че планира да се оттегли в близко бъдеще, съобщава „Ройтерс“. Той посочи, че върви подготовката за визитата му в Канада този месец и се надява да може да посети Киев и Москва възможно най-скоро след това.

В ексклузивно интервю за медията папата опроверга и слуховете, че има рак, шегувайки се, че лекарите „не ми казват нищо за това“.

Слуховете за евентуално оттегляне на Светия отец се появиха заради съвпадения на събития в края на август, включително среща с кардиналите по света за обсъждане новата конституция на Ватикана, церемония за обявяване на нови кардинали и визита в италианския град Акуила.

Акуила се свързва с папа Целестин V, подал оставка през 1294 г. Папа Бенедикт XVI пък посети града четири години преди да подаде оставка през 2013 г., като той стана първият ръководител на Римокатолическата църква, направил това от 600 години насам.

Франциск обаче отхвърли тази идея със смях.

„Всички тези съвпадения карат някои да мислят, че пак ще се случи същата „литургия“. Но това никога не ми е идвало на ум. За момента не, за момента не. Наистина!“, изтъкна той.

Франциск обаче повтори често споделяното, че един ден може да се оттегли от поста, ако поради здравословни причини не може на управлява Църквата – нещо немислимо, преди това да направи и предшественикът му Бенедикт XVI. На въпрос кога може да се случи това, той отвърна: „Не знам. Господ ще каже“.

Интервюто с папата бе направено в деня, когато той трябваше да потегли за Демократична република Конго и Южен Судан. Франциск обаче трябваше да отмени тези посещения, тъй като лекарите предупредиха, че може да се окаже, че ще пропусне пътуването до Канада от 24 до 30 юли, ако не подложи дясното си коляно на поне 20-дневна терапия.

Той заяви, че решението да отмени пътуването си до Африка му е причинило „много страдания“, защото е искал да насърчи мира в двете страни.

Папата за първи път съобщи публично, че е получил „малка фрактура“ в коляното, след като стъпил неправилно, докато имал възпаление на връзката.

Добре съм, бавно се подобрявам, отбеляза той.