Пандемията върна райския газ по младежките купони

Пандемията от COVID-19 върна модата на райския газ сред младежите и почти няма домашен купон, на който той да не е на почит. Употребата му беше голям хит през 2017 г., като лека-полека отшумя.

Коронавирусът обаче успя да го направи отново едно от най-популярните средства за забавление. Заради ограничителните мерки, сред които затваряне на заведения и зелени сертификати за посещението им, масово младежите започнаха да се събират по домашни купони или вили. Там освен алкохолът в неизменна част от партито се превърна и райският газ (диазотен оксид).

Той се продава в капсула, която се използва за пълнене на балона с райския газ. След това той се вдишва и предизвиква смях и еуфория.

В редки случаи е възможно да доведе и до халюцинации. Продължителността на този ефект е около две до три минути. При продължителна употреба може да нанесе много увреждания особено на подрастващите, предупреждават експерти.

Масово на партитата за Нова година и последвалите именни дни – Йордановден, Ивановден, Атанасовден младежите са търсили именно капсули с райски газ, разказват търговци. Цената на една капсула варира между 0,80 ст. и 1 лв.

Най-често продуктът се продава в комплект с парти машинка и балони. Например 48 капсули, парти машинка и 10 балона се търгуват за 69 лв.

Търговците ги продават и по отделно, като малката машинка за пълнене на балона с райски газ се продава за 25 лв., а голямата за 70 лв., 10 балона – са по 3 лв.

„На Нова година за 100 лв. си взехме 100 капсули, имаме си машинка, имахме и 5-6 балона, които си разменяхме и си изкарахме супер яко. Имаше двама-трима от компанията, които казаха, че не усетили нищо – сигурно не са вдишали като хората“, обяснява 24-годишната Милена.

Previous post Пандемията удължи ваканцията с 9000 км, пътуваме по-рядко, но до по-далечни дестинации
Next post Турци и сърби окупираха Пампорово, чакат англичаните през февруари