Пак скандал: Кметицата на „Красно село“ избрана незаконно, искат да се маха

Изборът за кмет на третия по големина район на град София „Красно село“ незабавно трябва да бъде обявен за недействителен, призоваха жителите на квартала.

Според гражданите, вотът проведен на 27 октомври 2019 година е бил съпроводен от грубо нарушение на Изборния кодекс, а доказателство на тяхното твърдение е „Протокол на секционната избирателна комисия“, от който ясно личи, че член на състава на секционната избирателна комисия е съпругът на Росина Станиславова – Петър Станиславов.

Документът е публикуван в групата „Район Красно село – инициативност и решения за бъдещето“, обединяваща над 8500 живущи в района.

Припомняме, че името на Станиславова, която стана районен кмет от „Демократична България“, нашумя с поредица от скандали веднага след нейното избиране. Само за две години, тя на два пъти е глобявана от КПКОНПИ за конфликт на интереси, като в първия случай Административният съд на София град потвърди решението на Антикорупционната комисия, като отхвърли внесената жалба на Росина Станиславова.

Според магистратите кметицата на „Красно село“ е виновна, че е сключила договор с дъщеря си по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. Санкцията от КПКОПНИ, която е потвърдена с решението на съда, е 5 000 лв. и връщане на неправомерно взетите хонорари от дъщеря й.

В случай, че тя обжалва и ВАС потвърди това решение, градоначалничката е длъжна да освободи поста си.

Междувременно в съда отлежава още дело на Станиславова срещу КПКОНПИ – пак за конфликт на интереси. Комисията я обвинява, че се е назначила сама за ръководител на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по ОП “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. и си е платила хонорар от близо 10 бона за това.

Очаква се и тази жалба на Станиславова да бъде отхвърлена.

Скандалната Станиславова нашумя през последната година след като успя да настрои целия район срещу себе си. Живущите в „Красно село“ дори излезнаха на протест срещу нея. Те я обвиняват, че районът се разпада, няма нови проекти за развитие, няма теми за обществено обсъждане.

Станиславова е спряла всички срещи с хората. Това важи и за бизнеса, чийто проекти се спират без обяснение, а срещите се отказват. А докато хората се бунтуват, правораздаващите органи не спят и продължават да уличават Станиславова в корупция и шуробаджанащина.

Само преди два месеца Антикорупционната комисия удари кметицата с трето решение, този път за корупция. Обвинението вече е в ръцете на прокуратурата.

Заради проверката служители на KΠKOHΠИ нахлуха в общината и снеха oбяcнeния oт всички длъжнocтни лицa, вĸлючитeлнo и от кметицата. Бяxa ycтaнoвeни дaнни зa извъpшeни зaĸoнoнapyшeния пpи изпълнeниeтo нa cтpoитeлнo-peмoнтни дeйнocти и дocтaвĸa нa мaтepиaлни aĸтиви, c възлoжитeл Cтoличнa oбщинa – paйoн „Kpacнo ceлo“.

Уcтaнoвeни ca и нeзaĸoнocъoбpaзни дeйcтвия нa oбщинcĸaтa aдминиcтpaция, изpaзявaщи ce в yмишлeнo зaбaвянe нa издaвaнe нa aдминиcтpaтивни aĸтoвe, злoyпoтpeби пpи oтдaвaнe пoд нaeм нa oбщинcĸo имyщecтвo и paзxoдвaнe нa пyблични cpeдcтвa, извъpшвaнe нa фиĸтивни нaзнaчeния нa cлyжитeли пo oпepaтивни пpoгpaми и пpoeĸти c цeл личнo oблaгoдeтeлcтвaнe и oблaгoдeтeлcтвaнe нa тpeти лицa.

Previous post Министрите на БСП против изтребители на Нидерландия да пазят небето ни
Next post Открили стъпало с кървав ръб в дома на Денди