Пазете се: Роми мамят с дърва за зимата

Зачестяват измамите с покупко-продажба на дърва за огрев в Кюстендилско, съобщават от Регионалната дирекция по горите (РДГ). От дирекцията са изпратили писма до кметовете на деветте общини в региона за възможните злоупотреби от страна на нерегламентирани доставки и търговци, предимно от ромски произход.

Някои от общините качиха предупредителния текст за злоупотреби с дърва за огрев на сайта си. Често продавачите се представяли от името на кметове, на кметски наместници или от юридически лица и фирми. Засечени са такива доставчици, придвижващи се с автомобили с кюстендилска и ловешка регистрация.

Дървата се предлагали предимно на възрастни хора. Измамата обикновено е в това, че купувачът заплащал значително по-голям обем от реално доставения.

От дирекцията обясниха още, че чрез изнудване се принуждавали възрастни хора да купуват дърва, които не са поръчани. Често пъти дървата се разтоварвали пред дома на потенциален купувач, като след това от него се искало да ги плати или да ги натовари обратно на превозното средство.

От РДГ и общините съветват всички, станали жертва на такова предлагане, да подадат сигнал на спешния телефон 112.

Засега не се съобщава дали има задържани за злоупотреби с дърва за огрев в региона, експерт по търговията с дървесина коментира:

„Ако е измама, е за полицията. Ако става въпроса за незаконни дърва, трябва РДГ и инспекторите да си ги хванат. Те имат право да задържат автомобилите и след това вече с наказателно постановление да ги отнемат“.

Previous post След скандала със снимките на Рут Колева: Певицата прави дарение за…
Next post Старт на зимния сезон: Пригответе още 20% върху цените от миналата година