Пазарът: Наемите на офиси в София скачат, а колко струва поддръжката?

Пазарът на офиси в София регистрира впечатляващ ръст, като през първото тримесечие на годината са подписани 44 032 кв.м договори за наем и подновявания на съществуващи такива. Това сочат последните данни на консултантска компания, цитирани от money.bg.

Дейността на пазара на подобни имоти е значително над средната за последните пет години, което отразява желанието на наемателите да подобрят или да консолидират своите офис пространства, отбелязват анализаторите.

Повечето компании се насочват към офис сгради от по-висок клас и към новостартирали проекти.

Въпреки впечатляващия обем на наемите, нетното усвояване на офиси остава скромно – 8 600 кв.м., тъй като пазарът се движи по-скоро от премествания и обновявания, а не от разширения.

Офис сградите, разположени край големите булеварди, извън центъра на столицата продължават да привличат най-голямата част от наемателите, поради концентрацията на големи проекти и налично пространство.

Процентът на незаетите работни площи отбеляза леко намаление – с 0,4 процентни пункта до 16,4% през първото тримесечие на 2022 г., най-вече заради липса на новозавършени сгради. Офис площтите в процес на изграждане възлизат на 199 355 кв. метра.

Тъй като много обитатели търсят гъвкави решения, споделените офиси набират популярност. Към първото тримесечие на 2022 г. предлагането в този сегмент в София надхвърля 45 000 кв.м и се очаква да надхвърли 50 000 кв.м до средата на годината.

Наемите на София остават устойчиви за поредно тримесечие при 15 евро/кв.м в централната част на града и 12-14 евро/кв.м. – извън нея.

Нарастващите оперативни разходи поставят таксата за поддръжка под натиск, като основните цени в София са в диапазона 2,75 – 4 евро/кв.метър.

Previous post Депутатски неволи: Намалиха им заплатите, но им вдигнаха манджата
Next post Скандално! Слави прилапва НДК с тарикатски врътки в парламента