Очите на 4! Фишинг атака залага клопка по празниците

Фишинг атака заложи клопка на стотици потребители на електронна поща в разгара на онлайн покупки и доставки преди коледните празници. Имейл от името на „Български пощи“ ЕАД известява за недоставена пратка, като на получателя се обяснява, че причината е в неточен адрес. От него се иска да последва линк, за да го коригира. Посочено е още, че това може да доведе до допълнително таксуване.

Имейли с подобно съдържание не са изпращани от „Български пощи“, коментира Дора Цветкова, специалист по връзки с обществеността на компанията. „Български пощи“ не изисква лични данни и номера на кредитни карти, всички плащания се извършват на каса, обясни тя. И добави, че в последните две години периодично се появяват фишинг съобщения, в които е замесено името на дружеството.

Тази пролет в интернет пространството отново бе разпространена и измамна схема с цел събиране на чувствителни лични данни. Фалшивото рекламно съобщение тогава гласеше, че на лотария на символични цени се разиграват стоки от недоставени пратки на клиенти на дружеството.

„Български пощи“ не провеждат анкети и игри, които не са обявени на официалната страница на дружеството, и при никакви поводи не изискват лични данни от банкова карта, категорични са оттам.

Previous post Политологът Първан Симеонов: 2020 година свърши чак сега!
Next post Проф. Рачев: Декември 2022 г. може да е най-топлият за последните 50 г.