Очевидци на трагедията в Созопол: Линейката закъсня, докторът не направи нищо

Свидетели на трагедията на плажа в Созопол, където се удави 42-годишен мъж, твърдят, че не му е била оказана адекватна спешна помощ. Линейката пристигнала след час, мъжът бил чужденец, който не е направил нищо.

Хората разказват, че дефибрилаторът на плажа също не е работел. Мъжът губи живота си, след като влиза в бурните води, за да помогне на спасителите да извадят давещо се дете.

„За мен спасителите реагираха абсолютно адекватно. Положиха максимални усилия. Когато извадиха мъжа на плажа, започнахме сърдечен масаж. Нямаше лекар. След известно време дойде един чужд гражданин, който се представи за медик. Носеше дефибрилатор, който не беше зареден. Цялостното му поведение показа, че не вижда смисъл да се прави, каквото и да е за удавника”, разказа в ефира на „Здравей, България” очевидецът Калина Калева.

„Стори ми се, че спасителите реагираха много бавно. Дълго време го наблюдаваха. Целият плаж беше на крака. Всички гледахме как се дави и не можехме нищо да направим. Линейката много закъсня. После наистина имаше реанимационни действия, но без резултат”, сподели друг Добромир Пейчевски, друг очевидец.

„Във всяка една ситуация винаги може да се намери пропуск. Дори да е имало такъв той не е бил животозастрашаващ. Пропуска се фактът, че във въпросния ден между втори и трети пост се беше появилоедно течение, което периодично е проверявано от спасителите.

Случката е започнала именно там. Инцидентът е станал, когато спасителите са били в намален състав заради обедните почивки. По мои преценки са реагирали адекватно”, заяви началникът на Водно-спасителната служба Иван Георгиев.

В същия ден на територията на Бургаска област 7 души се удавиха във водите на Черно море.