От 1300 лева на 1300 евро – скокът на цените на жилищата в София

Да инвестираме ли в имот в настоящата ситуация?„Когато човек има нужда, трябва да купи имот. Ако продаде, също е добре да купи, за да инвестира парите си. За инвестиция в момента не е най-подходящият момент. През 2008 г. Например продажбите на жилища в София са били над 40 000. През миналата година, която ни изглеждаше много силна, не е достигнато това число – покупко-продажбите са около 35 000. Това заяви мениджърът на imoti.net Снежана Стойчева в ефира на „България сутрин“.

По думите ѝ след резкия спад през 2009 г. следва лек такъв и през 2012 г., след което се наблюдава покачване на броя на продажбите на жилищата в София.

„Търсенето скача, излизаме от финансовата криза, доходите на хората и спестяванията им в банките се увеличават. Ипотечното кредитиране също започва да се нормализира. Условията, които мотивират хората, са много. Най-важното от тях е, че хората искат да живеят по-добре – те винаги ще търсят да закупят по-добър имот“, подчерта тя.

В студиото на Bulgaria ON AIR Стойчева представи статистически данни, според които през последните 6 години ръстът на цените на апартаментите – ново строителство в София е 80%, а на старото – 98 на сто.

„През 2006 г. средната цена на един квадратен метър жилищна площ в София е била около 1300 лева, а днес е 1300 евро“, констатира експертът.

В отговор на въпрос дали инфлацията и войната в Украйна се отразяват пряко върху интереса за покупко-продажба на имот, Стойчева каза, че подобни тенденции се наблюдават през третото тримесечие на тази година.

„С инвестиционна цел се купуват двустайни апартаменти. Според възможностите, с които човек, живеещ на квартира разполага, също се предпочитат двустайни. Ковид кризата ни накара да се замислим сериозно, че не се чувстваме комфортно в малките си жилища и големия град, заради което нараснаха сделките със селски имоти. Заради инфлацията пък се повишиха сделките с ваканционни имоти“, коментира тя.

Според брокери в южната ни съседка Гърция, българите купуват основно имоти за собствено ползване – двустайни и тристайни апартаменти по крайбрежието. „Много голям процент от тях ги купуват с лични средства, а не на кредит“, отбеляза Стойчева.

Тя добави, че инфлацията в даден момент е стимулирала покупките, но към момента има ограничено търсене на имоти.

„Политическата криза в България също е фактор. В момента, независимо че има такава криза, тя не се отразява. На пазара на недвижими имоти малко по-бавно се отразяват всякакви трусове. Войната в Украйна не се отрази на покупко-продажбите, а на строителството. Има значение и дали ще влезем в еврозоната“, обобщи тя.