От утре: Депутатите влизат или със сертификат, или с PCR тест

След отлагане и шумни скандали от утре народните представители ще влизат в парламента със зелен сертификат. Решението касае народните представители, служителите на институцията, журналистите и гостите на Народното събрание.

За да бъдат създадени всички необходими условия, Народното събрание осигури два лабораторни пункта в близост до входовете на двете сгради. В тях всеки, който не може да представи зелен сертификат, ще има възможност да се тества непосредствено преди влизане в сградата. Осигурени са и устройства за проверка на валидността на издадените сертификати или направените тестове.

На Ивановден зеленият сертификат за парламента вдъхнови бурни дебати в пленарната зала, припомня bTV.

„Приемането на зеления сертификат не е въпрос на популизъм, а на справедливост, на отговорна гражданска позиции“, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

„Много моля, вносителите да уточнят, армията ли ще повикате, за да ни спрете да влезем, или ще повикате НСО също да ни спира. Вие предизвиквате гражданска война“, заяви тогава Елена Гунчева, депутат от „Възраждане“.

„Ние не браним днес режим просто който е елементарен, какъвто трябва да бъде за български лекар и учител, такъв трябва да е и за народния представител“, заяви Явор Божанков, депутат от БСП за България.

„Какво ще стане, ако гражданите не могат да подават жалби, на входа ли ще си ги подават“, попита Ива Митева, депутат от ИТН.

След бурните страсти в пленарната зала и около парламента, от понеделник в сградите на Народното събрание ще се влиза със зелен сертификат:

На входа депутатите ще трябва да покажат сертификат, че са ваксинирани, преболедували, с антитела или валиден отрицателен тест за коронавирус.

Депутатите ще плащат тестовете за себе си и сътрудниците си. А за администрацията и журналистите тестовете ще се плащат от бюджета на Народното събрание.