От Нова година се очаква поскъпване на японските коли в цял свят

Японските производители на автомобили обмислят да повишат цените на колите през следващата година, съобщава Japan Times. Според проучване, проведено от изданието, 23% от 80 водещи японски компании, сред които Toyota, Honda и Subaru, ще преразгледат своята ценова политика. Други 49% от анкетираните са заявили, че обмислят подобна стъпка, но все още не са взели окончателно решение.

Анкетираните посочват няколко причини, поради които ще трябва да повишат цените. Основните са увеличението на разходите за материали и суровини, увеличението на цените на логистиката, както и местен проблем – спадът на курса на йената спрямо други световни валути. Националната валута на Япония постепенно се обезценява спрямо долара и еврото от 2020 г. насам, като през пролетта на 2022 г. тенденцията се засили значително.

През ноември потребителските цени в Токио са се увеличили с 3.6% спрямо миналата година, което се оказва рекорд от 1982 г. насам. По-рано Toyota обяви бъдещ преглед на ценовата си политика.

Третото тримесечие на текущата фискална година стана нерентабилно поради рязкото покачване на цените на материалите, продължителния недостиг на микрочипове и спирането на производството в много от заводите. Ръководството вижда изход от кризата в увеличението на цените на бюджетните модели като Yaris и Corolla.

В същото време компанията побърза да успокои потребителите, като каза, че увеличението на цената ще бъде „ограничено“ и моделите ще запазят достъпния си имидж. Американският пазар трябва да бъде първият, който ще усети увеличението на цените.

Previous post Стефка Костадинова беше отличена със званието „Рицар на годината“
Next post Братовчедът се оказа лъжа, не съществуваше