От днес Гърция анулира сертификати и премахва задължителния тест за ваксинирани

От днес Гърция анулира сертификатите на 300 000 граждани, които не са поставили бустер доза в определения срок. Между тях и много българи, които живеят в южната ни съседка.

Гражданите губят сертификата си и се считат за неваксинирани, ако не са направили бустер дозата, седем месеца след втората доза или след три месеца, ако са имали еднократна ваксина, или са били болни и също са минали три месеца оттогава.

Анулирането на сертификатите означава невъзможност за влизане на закрити места за развлечение и отдих, а държавните служители ще трябва да преминат тест, който сами ще си плащат, преди да отидат на работа.

За всички граждани ваксинирани в чужбина бе отворена специална платформа, където гражданите, които притежават гръцка АМКА (здравен номер) и са ваксинирани в чужбина, трябва да декларират сертификата си в КЕП (център за обслужване на граждани). Разпоредбата засяга много български граждани ваксинирани в България.

Припомняме, че от днес отпада тестът за влизане в Гърция на ваксинирани пътници и туристи. За неваксинираните граждани остава в сила представяне на тест при преминаване на граница.

Решението на Министерството на здравеопазването за премахване на задължението за провеждане на тестове на граждани с действащ европейски Covid сертификат бе прието като стъпка за засилване на туристическите потоци към страната. Решението улеснява потенциалните посетители да планират пътуването си до Гърция.

Previous post Себастиан Льоб стана „Шампион на шампионите“ 2022
Next post Зукърбърг заплаши: Facebook и Instagram спират в Европа?