От бедно дете до президент за трети път: Лула се завърна!

От бедно дете до президент на Бразилия за трети път. От 2002 до 2010 Лула да Силва управлява страната и ѝ вдъхва ново самочувствие. През 2018 влиза в затвора. Сега се завърна ударно: Лула отново бе избран за президент.

Той прекара 580 дни в затвора заради корупция. А сега отново е президент на Бразилия – за трети път. Луис Инасио Лула да Силва, наричан от бразилците просто Лула, дълго време беше смятан за политически мъртвец. Миналата година всички присъди срещу него бяха отменени заради формална грешка. И Лула отпразнува брилянтно завръщане.

Това далеч не е първият път, в който Лула се изправя от дъното. Той е роден на 27 октомври 1945 като седмо от общо осем деца на бедни селскостопански работници в малък град на щата Пернамбуко в бедния североизточен край на Бразилия. Когато е на седем годин, той се качва с майка си и братята и сестрите си в каросерията на един камион и заминават за Сао Паоло. Бащата вече е там и работи, за да предложи на семейството по-добър живот.

Неговите усилия обаче не са достатъчни. Лула рано започва да работи – затова и посещава училище само няколко години. Той започва работа във фабрика за металообработка и завършва паралелно професионално обучение по работа с метали, по време на което влиза в контакт със синдикалното движение. В него Лула се налага като водеща личност. През 1980 – по време на военната диктатура – той и съмишлиниците му се възползват от недоволството на синдикатите и различни социални групи и основават работническата партия „Partido dos Trabalhadores“ (на български: Партията на работниците на Бразилия).

Златните години на Лула

След редемократизирането на Бразилия след 1985 той се кандидатира три пъти за президент – без успех. Чак на изборите през 2002 той успява да спечели. А през 2006 е избран повторно за държавен глава. От своето осемгодишното управление като президент Лула оставя значително политическо наследство, признание за което получава дори от политическите си опоненти.

С усъвършенствана външна политика той успява да сближи Бразилия с други латиноамерикански страни и придаде на страната си глобална тежест в рамките на БРИКС-партньорството. През 2004 Бразилия създава заедно с Германия, Япония и Индия т.нар. група на Г-4, която се стреми към постоянно членство в съвета за сигурност на ООН. С всичко това Лула вдъхва на бразилците най-вече ново самочувствие.

Особено прочути са обаче най-вече социалните програми на Лула. Със „Семейната каса“, която обвързва социалните помощи за бедни семейства с това децата им да ходят редовно на училище, както и с помощта на други програми по време на неговото управление над 20 милиона бразилци успява да се изкачат от долната в средната класа.

Управлението на Лула се помни и с невероятният възход на бразилския полудържавен концерн Petrobras, който откри нови петролни полета и разви иновативни добивни техники. Световната икономическа криза удари Бразилия по-леко, отколкото другите страни от региона. А през 2010 БВП на Бразилия дори нарасна със 7,5%. Според Световната банка, това е бил най-силният ръст за южноамериканската страна от 1986 насам.

Еуфорията по Лула достигна своя връх през 2014 и 2016, когато се проведоха съответно Световното първенство по футбол и Летните олимпийски игри.

Неговата социална политика, проспериращат икономика и не на последния място неговият чар донесоха на лула рекордното одобрение от 87%. Неговата популярност бе толкова висока, че през 2010 подкрепата му помогна на Дилма Русеф да спечели изборите

Сенчестите страни на неговото управление дълго време не засягат самия Лула. Още през юни 2005 стана ясно, че членове на правителството са превеждали ежемесечно пари на депутати, за да си купят парламентарно мнозинство. Разследването на т.нар. скандал „Менсалао“ вкарва зад решетките много видни политици. Но така и не бива доказано, че и самият Лула е бил замесен.

Процесът продължава години наред. През 2012 началникът на кабинета на Лула е осъден като ръководител на междупартийната мрежа за подкупи. По това време Лула вече остава на заден план, отчасти защото през 2011 се разболява от рак на гърлото, който по-късно е излекуван.

Препъни камъни, скандали и загуба на власт

Големият упадък на партията му започва през 2013 година. Поради нарастващото недоволство от икономическата криза и съмненията за ползите от предстоящите големи събития (Световното първенство по футбол през 2014 и Олимпийските игри през 2016) в широки слоеве от населението избухват общонационални протести – някои от които насилствени.

През март 2014 в Бразилия започва най-мащабният процес за корупция в историята на страната – „Операция Автомивка“. Той разкрива широко разпространена мрежа от институционализирани присвоявания и пране на пари около петролната компания Petrobras, в чийто център са партията на Лула и няколко други политически формации.

На изборите през октомври 2014 населението на Бразилия е дълбоко разделено. Русеф е преизбрана с минимална преднина от само 3,3 процентни пункта. В крайна сметка нов корупционен скандал срива партията на Лула: през август 2016 Русеф е отстранена от длъжност.

Малко по-късно бившият президент е признат за виновен и осъден на 12 години и 1 месец затвор. Той започва да изтърпява наказанието си през април 2018.

Триумфалното завръщане на Лула

По време на управлението на Жаир Болсонаро делото на Лула да Силва продължи да се разглежда в съдилищата. През април 2021 Върховният съд отмени всичките четири присъди за корупция срещу Лула, като заяви, че съдът в Куритиба, който е провел процесите, не е имал юрисдикция.

Това върна политическите права на Лула да Силва, а той веднага се възползва от тях и се регистрира като кандидат за президентските избори през 2022. Сянката на корупцията обаче тегне над Лула. Мнозина може би са гласували за него най-вече защото той е смятан за най-обещаващия опонент на настоящия президент Болсонаро. С други думи: Лула е по-малкото зло.

Болсонаро е първият президент на Бразилия, който не е преизбран. А със своите 77 години Лула празнува завръщането си на политическата сцена. „Няма две Бразилии, ние сме един народ, ние сме една голяма нация“, каза Лула в своята първа реч след обявяването на резултатите.

Лула се обърна и към другите страни с посланието, че Бразилия се завръща и на световната сцена, за да играе отново водеща роля – особено в опазването на климата. „Оставете ни да докажем, че е възможно да има просперитет без да разрушаваме природата.“ Лула обаче много добре знае, че по време на третото му президентство няма да му е никак лесно. Както и в предстоящите седмици до предаването на властта. За една част от бразилците Лула си остава враг. „Лула, ти крадец такъв!“, скандират привържениците на Болсонаро в Рио де Жанейро.

Previous post Гърците обезпокоени от важна промяна на пазара на имоти
Next post Експерт: Облагането на печалбата на „Лукойл“ с данък е илюзия