Отпадат зелените сертификати в парламента от понеделник

С почти пълно единодушие депутатите отмениха зеления сертификат като мярка за сградата на Народното събрание. Решението влиза в сила от 14 март. Със 157 гласа “за”, 3 “против” – от ПП и ДПС и 1 въздържал се от ПП, народните представители решиха да не показват ваксинационен документ на входа в парламента.

Мярката беше въведена през януари т.г. в синхрон с ограниченията, които важаха за ресторанти, молове, театри, кина и др. Лицата, които нямаха поставени ваксини, се тестваха в мобилни лаборатории.

След множество призиви от ПГ на “Възраждане” отмяната на зеления сертификат влезе в пленарна зала и стана факт. Ограниченията обаче отпаднаха за цялата страна още вчера – без зелен сертификат всички вече можем да влизаме в обектите с обществено значение.

Решението за отпадането на мярката бе взето от Министерството на здравеопазването с оглед на положителната тенденция на намаляване на заболеваемостта в страната.

След 20 март изискването ще отпадне и за персонала в обектите.

За парламента обаче трябваше да се отхвърли тази мярка с отделно решение, което да касае само сградата на Народното събрание.