Отнеха имането на Ванга след 25 години съдебни дела

Племенницата на великата пророчица Ванга и нейните роднини са загубили окончателно делото, което водеха от години, за да вземат имането на ясновидката. Съдебното решение е взето в края на този март и според него наследството на феномена от Рупите отива във фондацията, основана на нейно име, каквато е била и волята на Ванга.

25 години след кончината ѝ най-после нейното завещание ще може да бъде изпълнено. Според съдебното разпореждане къщата на Рупите, теренът около храма, който тя приживе построи, както и поддръжката му, са присъдени на фондация „Ванга“.

„Както знаете, тези дела се водеха много дълги години, след като племенницата на Ванга и сестра ѝ Люба направиха оспорване на завещанието. Но най-накрая, след години мъки и неволи, се случи волята на Ванга. Така е речено, така става“, обясни адвокат Иван Драмов, председател на фондацията.

Приживе храмът „Света Петка“, дворът от 6 дка и двете къщи в Рупите – зимна и лятна – пророчицата казала, че иска да бъдат за фондация „Ванга“. Завещанието ѝ бе изчетено на 20 август 1996 г., 10 дни след смъртта ѝ, от петричкия кмет Андон Чопаков. То е писано на 6 септември 1984 г. в къщата на Рупите в присъствието на районния съдия Иван Павлов и свидетели. В завещанието пише: „Аз, Ванга Пандева Гущерова, в знак на признателност и уважение към БКП и народната власт за грижата и вниманието, проявени към мен, желая да завещая на българската държава цялото си движимо и недвижимо имущество, спестовни влогове и ценност. Това, което е от хората, да остане на хората“. В него е било описано и желанието на Ванга къщата ѝ в Петрич заедно с вещите в нея да се превърне в музей, а с парите да се направи детска градина. Две години преди смъртта ѝ е учредена фондацията на нейно име и тя решава да остави имането си на нея.

На 31 октомври 1997 г. след редица скандали между сестрата на Ванга – Люба, и фондация „Ванга“ сестрата предявява иск срещу държавата, за да се обяви за нищожно завещанието. Мотивът е, че в него не е посочена причината, поради която Ванга поставя отпечатък в края на завещанието с палец, а не се подписва. Въпреки решение на ВКС от 2001 г. по това дело децата на сестрата на Ванга започват да претендират за наследството, казвайки, че завещанието е фалшиво, и завеждат нов съдебен иск.

Сагата продължава повече от 20 години, а към днешна дата е разрешена окончателно и цялото наследство на пророчицата ще бъде стопанисвано и управлявано от нейната фондация.

Приживе между Ванга и сестра ѝ са съществували известни неразбирателства. Именно това е една от причините ясновидката съзнателно да предпочете да остави всичко, което е имала, в полза на държавата, а не на кръвните си роднини, в чиито безкористни мисли и цели се съмнявала.