Отложиха евакуацията на цивилни в Мариупол

Руските войски приближават трета атомна електроцентрала, твърди разузнаването на САЩ. Местни медии пък разпространиха шокиращи кадри и информация за удар на ракета върху жилищен блок в киевското предградие Бородянка.

По-рано руското министерство на отбраната обяви временно прекратяване на огъня и създаването на хуманитарни коридори за Мариупол и Волноваха. Информацията обаче е противоречив, дали действително има прекратяване на огъня. Русия бомбардира цивилни, бягащи от Мариупол по време на „примирие“, предава daylimail.com.

Украйна отмени планираната евакуация на повече от 200 000 цивилни от Мариупол, след като обвини руските сили, че са нарушили обещаното прекратяване на огъня, като обстрелват стратегическия пристанищен град.

Украйна твърди, че сили на Кремъл удрят Мариупол и близо до град Орихов на 96 мили. Заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов каза пред Би Би Си, че руските бомбардировки продължават.

„Руснаците продължават да ни бомбардират и да използват артилерия. Това е лудост. Няма прекратяване на огъня в Мариупол и няма прекратяване на огъня по целия маршрут. Нашите цивилни са готови да избягат, но не могат да избягат под обстрел”, заяви той.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук добави, че Киев „проверява“ твърденията, че сили на Кремъл обстрелват Мариупол, предупреждавайки: „Целият свят гледа“.

В предизвикателно обръщение в събота сутринта Владимир Зеленски призова украинците да продължат да се бият със силите на Путин.

Украинските власти планират над 200 000 души да бъдат изведени от Мариупол по хуманитарни коридори, а над 15 000 души от Волноваха. Това съобщи в събота вицепремирът Ирина Верешчук, чието изявление беше публикувано от Украйна- 24″.

„Съгласувахме с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст маршрутите, по които ще се движи конвоят, как ще се доставят хуманитарни товари по този канал и получихме потвърждение от руска страна“, посочи Верешчук.

Червеният кръст ще осигури гаранция за режима на прекратяване на огъня, добави вицепремиерът. По думите й Червеният кръст ще присъства и ще бъде начело на колоната, която ще се движи по посочените маршрути.