Откриха я! 15 лева билетът за „Ох, баня” в Банкя

15 лева ще струва билетът за всички услуги във възстановената Минерална баня в Банкя, стана ясно при откриването й днес.

На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на Банкя Рангел Марков и др.

От утре на разположение на посетителите ще бъдат три басейна с минерална вода, термална зона и СПА център в сутерена, финландска сауна, две парни бани, кръгъл термален басейн с температура на водата от 37 градуса, душове с минерална вода и т.н. Работното време на центъра ще е от 9 до 20 часа.

През следващите 3 години историческата сграда ще се стопанисва от общинската фирма „Софийски имоти“. Както „Сега“ писа, през юли СОС реши да й възложи менажирането на обекта, след като преди това управляващите в града не успяха да намерят частен концесионер за него.

„Софийски имоти“ бе избрана, тъй като дружеството вече изгради подобен център – водния комплекс в парк „Възраждане“. По тази причина от общината решиха, че общинското звено има сили и капацитет да се справи и със стопанисването на банята в Банкя.

През октомври м.г. СОС гласува емблематичната сграда в Банкя, която бе ремонтирана между 2018 и 2020 г. срещу около 8 млн. лв. да бъде отдадена на концесия за срок от 20 г.

От бъдещия неин ползвател се очакваше да вложи още 4 млн. лева за изграждането на подземен басейн с дължина 25 м. с озеленяване на покрива, както и за детски басейн и джакузи.

Новото съоръжение трябваше да е готово най-късно на втората година от концесията. Годишната такса за концесионера бе определена на 12% от приходите на комплекса, но не по-малко от 220 000 лв.

След като до края на срока за подаване на документи не се яви нито един кандидат за концесията, от Столична община признаха с половин уста, че вероятно са заложили твърде високи изисквания към потенциалните участници в процедурата.

Минералната бaня в Банкя нe фyнĸциoниpa oт 2000 г. B ĸpaя нa 2017 г. „Koнcopциyм Бaнĸя 2020“ cпeчeли общинския ĸoнĸypc зa пpoeĸтиpaнe и pecтaвpaция нa бaлнeoлeчeбницaта.

Cpeдcтвaтa бяxa ocигypeни, cлeд ĸaтo oбщинaтa пpoдaдe нa застрахователна компания пpaвoто нa cтpoeж нa xoтeл в близocт, за което получи 8,2 млн. лв. без ДДС. Чacтният инвecтитop щe пoлзвa xoтeлa 35 г.

Previous post Михаил Миков: БСП може да се срине до 5-о място – нещо нечувано в историята!
Next post Единият от шофьорите от мелето в Шумен бил друсан с амфетамин