Отговорът на властта: Няма репресии, влязохме в Европа

Няма репресии, влязохме в Европа. Това бе отговорът на властта в лицето на вицепремиера Асен Василев след обвиненията на ГЕРБ, че има беззакония заради арестите на Борисов и още двама от ГЕРБ.

Според Василев най-накрая се действа.Изтъкна, че явно се действа по сигнала на Васил Божков и по доклада на АДФИ от миналото лято. По думите му прокуратурата е била сезирана, че бюджетът е бил ощетен с 555 милиона лева заради бездействието на комисията по хазарта. Той не изключи да има още арести на хора, участвали във властта, ако има доказателства за престъпления.

Не знае защо премиерът е бил разпитван. Отрече да има политическа чиста и репресия. „знаете ли какво е репресия – когато студентите ги бият зад колоните на МС, когато оковеш човек и пет часа го оставиш 5 часа на площада?’, каза той и даде да се разбере, че при ареста на Борисов е нямало такива кадри. Отрече, че с ареста се опитват да прикрият други действия – отпускане на оръжия за Украйна. По думите му държавата не може да даде и един пирон без подписа на финансовия министър, а в МФ не е постъпвало такова искане. увери, че законът е спазени и има наложена мярка от 24 часа. Няма полицейско своеволие при арестите или изтекли кадри от МВР. В момента законът е спазен до буквата. каза Василев.

На свой ред вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова заяви, че не споделям мнението, че с ареста на Борисов се прикрива нещо друго. Тя добави, че тяхната позиция е последователна, еднозначна. За тях управлението на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов било задкулисие, паралелна държава и още през 2017 г. публично обявили,, че се крадат 10 млрд. лв. Така последните 5 години многократно внасяли конкретни сигнали до българската прокуратура, до европейската за съмнение за корупция и искахме разследване по тези случаи.

„Оценката ни за управлението на ГЕРБ с премиер Борисов остава непроменена“, заяви още Нинова. Според нея що се отнася до юридическата страна в следващите часове и дни органите трябва да си извършат процесуално-следствените действия и да си свършат работата. „Не, не знаех конкретно за ареста на Борисов“, каза още Нинова. Напомни че БСП е против да изпращаме оръжия, боеприпаси, стоки и технологии с двойна употреба в това число и самолети за Украйна.

„Няма да гласуваме такова решение, няма да го подкрепим. Смятаме, че това е пряко въвличане на България във войната, не искаме да ставаме част от войната, искаме мир, преговори, спиране на войната и нормализиране на икономическия, политическия и социален ред“, каза още Нинова. Тя заяви, че това не е обсъждано в коалицията. Нинова коментира и факта дали Българи няма да остане в изолация, ако не изпрати оръжия на Украйна. „Аз съм вицепремиер на България и преди всичко ни интересува българския национален интерес. Едно такова действие би въвлякло България с тежки последици за нас. Уважаваме съюзите, в които участваме, искаме да сме равноправни партньори там, но българският национален интерес не налага в момента такова решение“, заяви още Нинова. Тя коментира и темата с форсмажора. Според нея срещу нея има политическа атака и не разбиране от страна на опозицията по темата.

Лидерът на ДБ Христо Иванов уточни, че е научил от медиите. „Гледам на това като на нещо, което трябваше да се случи, защото има страшно много въпроси към Бойко Борисов и въпросните министри, на които нямаше отговор“, каза той. Иванов изтъкна, че прокуратурата и сега се оглавява от човек, който е близък с ГЕРБ. По думите му ГЕРБ са бранили Гешев , за да си осигурят готовността му да си затваря очите. Затова отново го призова да си подаде оставка.

По думите му с отказа си изобщо да влязат в сериозен разговор за необходимостта от реформа в прокуратурата, ГЕРБ показали, че не са точно партия, а са една кооперация за осигуряване на взаимна политическа безнаказаност от закона на бивши министри и функционери на властта. „Естествено е, че сега ще истеризират и твърдят какво ли не, но е добре да се придържат към фактите“, каза той. По думите му обаче е важно всичко да се случва само закон, за да затворим тази страница без реваншизъм и без притеснения, че едните удрят другите. „Важно е промяната да бъде не само, че едните лица стават от недосегаеми – досегаеми, а да се изрази в това, че този път се действа по закон“, заяви съпредседателят на ДБ. По думите му действията на МВР са нормални практики и той не видял целенасочена репресия.

И даде пример за „очевидна репресия“ – ареста на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. И обясни, че затова е важна структурната реформа във ВСС, за да могат прокурорите да се чувстват свободни, че никой няма кариерно да ги накаже за това, че са предприели различни действия. Но тази структурна реформа и особено привеждането на прокуратурата в състояние да й се има минимално доверие, не може да започне без Иван Гешев, близък приятел на ПР Севи, да си тръгне от поста точно сега, категоричен бе Иванов. По думите му трябва да окажем всяка необходима помощ за Украйна. „България има пряк и насъщен интерес Украйна да успее да се защити. Защото ако не го направи, ние сме следващите в списъка на Путин, който ще покаже на себе си и на цялата световна общност, че правото на силата важи. Защото борбата е дали важи правото на силата или на международните норми. Украйна в този смисъл отбранява освен собствената си територия, и нашите интереси“, каза той.

Правосъдният министър Надежда Йорданова очаква пълно, обективно и всестранно разследване от компетентните органи за арестуването на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Йорданова заяви, че трябва да се свърши законосъобразно работите и прокуратурата по никакъв начин не трябва да се обвързва политически. Тя спекулации няма да правя и подчерта, че очаква българските органи за сигурност да свършат своята работа законосъобразно. Нека да дадем възможности на всички органи да си свърша работата и спазване на правата на всички страни, настоя правосъдният министър. Йорданова подчерта, че няма компетенции да преценява законосъобразността на действия на МВР и прокуратурата по текущи производства. Тя изтъкна, че МВР действали в рамките на своите правомощия, а всички обвинение, притеснение и оплаквания за действията на органите могат да бъдат направени по законосъобразен начин.

Previous post Премиерът Петков: На 1 юли потича газът от Гърция
Next post Пътят на майките от Украйна е до България, търсят някой да ги упъти