Отвсякъде бълват комарджийство! Родители скочиха срещу бума на хазартни реклами

Две от най-големите неправителствени организации за защита на децата – „Асоциация Родители“ и Национална мрежа за децата, разпространиха общо становище относно „безпрецедентния рекламен натиск за залагания“ по време на Световното първенство по футбол.

В него те настояват за спешни мерки за прекратяване на „порочната практика, която създава огромни рискове за децата и семействата им“.

Писмото е адресирано до президента Румен Радев, до председателя на НС Вежди Рашидов, до служебния премиер Гълъб Донев, до служебния министър на спорта Весела Лечева, до шефа на ресорната комисия за децата в НС Халил Летифов, до председателя на СЕМ Соня Момчилова и др.

„Тоталният отказ на институциите да приложат дори минималните ограничителни мерки, предвидени в Закона за хазарта, е на път да превърнат залаганията в истинска епидемия сред подрастващите.

Въпреки изричната законова забрана за реклама, големите и най-известни рекламодатели от хазартния бизнес рекламират своята търговска марка в рекламни спотове в телевизиите, радио и интернет в часове, които са напълно достъпни за хора под 18 години.

Използват се известни лица, които привличат младата аудитория и водят младите хора към платформите директно към онлайн залаганията, онлайн казина и други хазартни игри.

Това се случва в контекста на постоянната реклама на хазарт и спортни залагания, която води до абсурдни ситуации, в които спортуващи деца носят екипи с реклама на платформи за онлайн залози“, се казва в писмото.

От „Асоциация Родители“ и Национална мрежа за децата припомнят, че масираното присъствие на реклами на хазарт е в категорично нарушение на Закона за хазарта, който забранява пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра.

Нарушени са и разпоредбите на Закона за радиото и телевизията и специализирания рекламен Кодекс, според който доставчиците на медийни услуги не допускат представянето на хазартни игри като подходящо средство за лесно придобиване на пари, което може да доведе до пристрастяване, и да подведе детската аудитория.

„Бихме искали да напомним, че хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, описано в МКБ-10, а рекламите на хазарт създават допълнителен риск.

Проучвания на агенция Галъп показват, че хазарт у нас играят около 3 милиона души, като около 300 хиляди от тях играят редовно, макар че 86% от хората никога не са печелили нещо.Разходите за хазарт варират между 15 и 43 лева на човек на месец, като общите разходи за игри на късмета са близо половин милиард лева годишно“, се казва още в писмото.

Организации членове на Национална мрежа за децата споделят, че в училищата, в които работят, все по-често наблюдават деца и семейства, които страдат от хазартна зависимост.

Кризисните центрове, както и социалните услуги за деца и семейства в страната работят по много случаи, в които цели семейства губят своите домове вследствие на хазарта и от това кризите в семейството стават все по-големи и по-трудни, а децата са тези, които са най-потърпевши.

„Уважаеми госпожи и господа, Вие олицетворявата цялата власт и сила на държавата да защити гражданите си. Призоваваме ви за спешни координирани мерки между всички институции, които се грижат за правата на децата и младите хора и ги защитават от подвеждането им по опасния път на зависимостта.

Ние сме готови да дадем своите препоръки на обща среща с вас“, завършват апела си неправителствените организации.

Previous post Кирил Петков: Ако се приеме хартиената бюлетина, няма да предложим правителство
Next post Дерек Чисора: Благодаря на рефера, че спря двубоя