Отбелязахме 79 години от спасяването на българските евреи

По повод Деня на спасяването на българските евреи и почит към паметта на жертвите от Холокоста, който се отбеляза, бяха поднесени венци и цветя пред „Мемориала на спасителите” на ул. „Московска” 33 в София. Навършиха се 79 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Поклонението пред мемориала до северната страна на църквата „Св. София“, открит през 1997 г., се организира ежегодно от Клуба на приятелите българи и евреи и Българо-еврейския научен институт. Спасяването на българските евреи е дело на личности, които въплъщават в себе си хуманизма на древните философи и наследството на древните българи, които носим в гените си като народ уважаващ и помагащ на по-слабите, каза Георги Мъндев, заместник-председател на Българо-еврейския научен институт.

Проява имаше и пред Паметника на спасението в столицата. „България даде на света забележителен урок по хуманност и състрадание и написа славна страница в учебниците по история. Страница от историята, запечатала благородните дела на смелите българи. Онези праведници на света, които бяха готови да рискуват живота си, за да спасят своите сънародници евреи. Българите недвусмислено доказаха, че достойнството на човешкия живот е най-висшата и неотменима ценност. Всеизвестно е, че толерантността и уважението към различните етнически групи и религии са сред най-големите добродетели на народа на България“, каза посланикът на Държавата Израел Н. Пр. Йорам Елрон.

По думите му спасението на българските евреи по времето на Втората световна война създава специална връзка и „жив мост“ между народите на България и Израел. „Заставаме тук днес, отдавайки почит и уважение от името на спасените към техните смели спасители, като същевременно почитаме паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот, загинали в нацистките лагери в Източна Европа. Всичко това ни учи, че хората са тези, които решават да изберат доброто пред злото. По този начин имат силата да променят хода на историята. Спасението на българските евреи изпраща ясно послание към идните поколения, че гражданското общество може да направи промяната. То може да се ангажира със запазването на основните ценности на солидарност и социално единство, както и че добрата воля може и трябва да надделее над омразата и злото“, каза още посланикът на Израел в речта си.

Previous post Какви са загубите на руската армия в Украйна?
Next post Мариупол под обсада: Водата свърши, хората пият от локвите