Осъдиха „Епъл“ заради липсата на зарядно в кутията на айфон

Премахването на адаптора за зареждане (и слушалките) от комплектите на айфон бе едно от най-коментираните и спорни решения на Apple, което обаче по-късно бе взето и от други производители на телефони.

Милиони потребители по света се оплакаха, че ще трябва да плащат допълнително, за да се сдобият с оригинално зарядно, а някои заведоха дори дела срещу Apple.

Тази седмица едно такова дело в Бразилия бе приключено с присъда срещу Apple и налагане на глоба от 1081 долара в полза на ищеца, след като съдът определи практиката на Apple като “нелегална” и “търговска злоупотреба”.

Решението на съда е базирано на факта, че потребителят е задължен да купи два от продуктите на Apple, за да може единият от тях да работи нормално, а това очевидно е против нормите на търговските разпоредби.

Оправданието, че включеният в комплектите USB-C към Lightning кабел може да се ползва с адаптори от други производители, не е било прието.

Друг мотив, който Apple изтъкна за действията си, е желанието й да направи производството и търговията си “по-зелени” със смаляването на размера на комплектите на айфон, но и той не е приет от бразилския съд.

В очите на закона премахването на адаптора от комплекта, за да бъде продаван той отделно, по никакъв начин не помага на околната среда, защото компанията продължава да го произвежда и продава така или иначе.

Previous post 4 зеленчука горят мазнините на корема светкавично
Next post Москва: Готови сме за примирие в „Азовстал”