Острови около „зебрите“ ще пазят пешеходците в София

Столичният общински съвет предлага да бъдат изградени острови около пешеходните пътеки, така че пешеходците да могат безопасно да минават по тях. Предложението е част от 10-те мерки, които СОС предлага, за да се подобри безопасността по пътищата в града.

Един от островите ще бъде пред столичното училище „Братя Миладинови“ в центъра, където е и една от най-опасните пешеходни пътеки.

„Предвижда се движението да бъде организирано така, че стеснявайки пътното платно и ограничавайки движението по трамвайните линии, шофьорите да имат възможност да видят пешеходците, да спират и да ги пропускат. Днес ще бъде гласуван докладът, с който се цели подобряване на цялостната организация на движението“, заяви общинският съветник Михаил Ставрев пред БНТ.

Островите са сходни с тези, поставени на булевард „Черни връх“.

„Те се слагат на широки улици, където няма съобразяване от шофьорите или на релсов трамваен път. Експериментално сме монтирали полусфери преди пешеходните пътеки на бул. „Янко Сакъзов“, които да намаляват скоростта на движение и да позволяват трамвайното придвижване. Относно обезопасяването на спирките се предвиждат бордюри, които да връщат автомобилите в пътното платно, без да ги обръщат по таван“, добави общинският съветник Прошко Прошков.