Огнен ужас в метрото в София! Тече масова евакуация на пътниците

Полева тренировка на тема „Пожар във влак с пътници на територията на метростанция „Красно село“ бе проведена в Софийското метро, съобщават от МВР.

Спешни екипи на полицията, пожарната, бърза и аварийна помощ показаха по време на учение как би се действало стъпка по стъпка при евентуален тежък инцидент в метрото.

Сценарият, по който са действали спешните екипи в нощните часове бе пожар по време на движение в последния за деня влак по трета метролиния в посока от кв. „Горна Баня“ към кв. „Хаджи Димитър“.

Огънят възниква вследствие късо съединение в електрическата система и започва бързо да се разпространява, съпроводен с дим. Машинистът пръв установява пожара, изключва пантографа и спира влака в района на метростанция „Красно село“, след което веднага сигнализира за инцидента.

Пътници във влака също съобщават за задимяване на единния телефон за спешни повиквания 112.

Незабавно е организирано изпращането на сили и средства на СДПБЗН, като директорът на столичната пожарна изисква и включването на съставните части на ЕСС в София.

Предприети са първоначални действия за спасяване и евакуиране на пострадали, последователно са насочени и допълнителни екипи.

Директорът на СДПБЗН сформира временен оперативен щаб на СДПБЗН и изисква от ръководителя сформиране на оперативни участъци – за евакуиране, за гасене на пожара, за изграждане на пунктове за оказване на медицинска и психологическа помощ, триаж и транспортиране на пострадали до болнични заведения.

В демонстрацията, организирана от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, участваха екипи на СДВР, ЦСМП – София, БЧК и Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община.

След края на учението беше дадена висока оценка за степента на подготовка и отчетени добра съвместимост, оперативност, умения по координация и готовност за реакция при възникване на произшествия.

„Постигната бе една от основните цели на практическите учения – повишаване на знанията и уменията на всички участници в Единната спасителна система“, допълниха от МВР.

Previous post Освободените от Хамас американки се събраха със семейството си
Next post Задържаха нидерландец на „Калотина“, превозвал сирийци