Община платила 1,5 млн. лв. за несъществуващо залесяване

Кметът на Белоградчик заплати 1,5 млн. лв. за залесяване на площ от 1200 декара. Проверка на Нова ТВ обаче установи, че на мястото няма нито едно засадено дърво.

Проектът е одобрен от кмета Борис Николов. Преди две седмици ви показахме как той предаде на частен съдебен изпълнител 450 души, които дължат на Общината по около 100 лева данък, но пропусна своя син, който има да плаща над 4000 лева от 10 години.

След излъчването на материала, с екипа ни се свързаха общински съветници, които сигнализираха за други, още по-странни афери, извършени от общината и кмета. Една от тях е през 2015 г. Става дума за залесяване срещу ерозия на общински земи с обща площ 2 500 декара. За това залесяване общината кандидатства за европейско финансиране. Отпуснати са ѝ 2 милиона лева. Избира за изпълнител консорциум от три фирми. Съгласно сключения договор, на всеки декар трябва да се засадят по 400 фиданки и да се отглеждат три години. Там, където не са се прихванали, трябва да се засадят нови. Още тогава – през 2015 г., Общината подписва протоколите за засадените на площ 2 500 декара дървета и заплаща парите на изпълнителя. През следващите две години му доплаща суми за отглеждане. Оттогава са изминали цели седем години.

Мястото екипът ни посещава с общинския съветник Румен Цанков, който е горски страж по професия. Там обаче откриваме гола местност, без нито едно засадено дърво.

“След като са усвоени средствата за залесяване по еврофондовете, същият този парцел се отдава на арендаторите с цел почистване и усвояване пак на евросредства. Отговорник за това, което се случва с терена, е кметът”, обяснява Цанков.

По думите на Борис Николов на място е имало акациева гора, която обаче е изсъхнала.

През 2019 г. общинските съветници изпращат сигнали до Специализираната прокуратура. Тя извършва проверка на документи, разпит на свидетели, инспекции на място от вещи лица. За действията на кмета е сигнализирана и Парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя възлага на КПКОНПИ да извърши разследване, което установява наличие на корупционни престъпления.

Previous post Цветана Манева ще получи „Аскеер“ за цялостно творчество
Next post Пазарджишка проститутка разпозна редовен клиент в попа на празничната литургия