Нургюл Салимова: Горда съм с постигнатото, играта ми бе достойна за финал!

Българската шахматистка Нургюл Салимова даде пресконференция след големия си успех на Световната купа по шахмат, където тя завърши на второ място.

„Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен – каза Нургюл. – На 28 юли започна Световната купа по шахмат, бях в Баку от 28 юли до 22 август, успях да спечеля шест мача, сред които победих бившата световна шампионка по рапид и блиц Ана Мазичук. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстор Горячкина, не успях да спечеля купата, но играта ми бе достойна за финал, може би опитът не достигна.

Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с много положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценен и че хората ме обичат. С това класиране придобих право на участие в Турнира на претендентките през месец април 2024 г. в Торонто, където ще бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много подготовка, но това правя от детството си, това е мечтата ми“.

„Даже и в момента усещам, че всичко е някак си различно след този успех. Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка, видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Вярвам, че са нужни може би допълнителни треньори, тъй като това е много сериозен турнир, това е възможност, която не се появява всеки ден, да играеш в Турнира на претендентките. Но преди това има и други турнири, така че никога не съм спирала да работя“, добави тя.

20-годишната шахматистка коментира и мненията, че не успява да задържи печеливши позиции в партиите:

„Ако не успявам да го задържа, нямаше да бъда втора в света. Разбира се, че има партии, в които не всичко се развива по план, напрежението може да окаже влияние, позицията, часовникът, много световни шахматисти са пропускали преимущество. На финала изпуснах две спечелени позиции, това го отдавам на напрежението, не е шахматно“.

Тя добави, че ѝ трябва време, за да се възстанови от шахматния стрес. „Но дори тези дни не съм спряла да тренирам, вчера разглеждах един вариант. Имам нужда да си почина психически, но шахът не ми пречи за това, за мен е удоволствие да гледам шах и да играя. Най-голямата ми цел и мечта е да бъда световен шампион за жени, но това е по-дългосрочно, сега искам да подобрявам играта си, да израствам като човек и шахматист. Много искам скоро да покрия третата норма за гросмайстор, сега покрих втората“, сподели още Нургюл.