Нова формула: Смятат успеха от дипломата – без матурите

Оценките от матурите няма да влизат в успеха от дипломата за средно образование, а ще бъдат вписвани отделно, съобщиха от МОН. За да се формира общият успех, ще се гледат резултатите на учениците от 11-и и 12-и клас по предметите от задължителните часове и тези от избираемите.

Оценката ще е средноаритметична, с точност до 0,01. Зрелостниците тази година ще са първите, които завършват по закона предучилищното и за училищното образование, приет през 2016 г. Досега в дипломата за средно образование освен оценките по предмети влизаха и тези от ДЗИ по български език и литература, тази по профилиращ предмет, както и допълнителните матури, ако са успешни. На матура по новите правила ще се явят над 47 000 ученици. Както вече бе обявено, за тройка ще се изискват вече 30 точки, а не 23.

Първата задължителна матура е по български език и литература от 8,30 часа на 18 май. Тук тази година ще са повече въпросите със свободни отговори. Ще има две теми – по едната ще се пише интерепретативно съчинение, обвързано с литературен текст, а по другата – есе. Втората задължителна матура ще се проведе на 20 май също от 8,30 часа. За учениците от профилираните паралелки тя ще е един от профилиращите им предмети – чужди езици, химия, биология и т.н.

Previous post Тотална разруха: Къщата на българския Рокфелер стана призрак
Next post Даниел Митов: Само омразата сплотява коалицията