Нова тесла! Масовите лекарства поскъпват до 15%, антибиотиците – с пределни цени

Лекарства поскъпват до 15% заради инфлацията и вдигната цена на тока, съобщиха фармацевти. Най-много са поскъпналите медикаменти без лекарско предписание, като голяма част от тях се използват при простуда, грип или симптоми на COVID-19. Таблетки за смучене при болки в гърлото, аналгетици, витамини, спрейове за нос са поскъпнали с по около 10-15%., но има и по-драстични увеличения. Поради сравнително ниските цени на този тип лекарства, максималното поскъпване е с до 2 лева.

Препаратът Тайлол хот, който е на основата на парацетамол, вече се предлага за 14,20 лв. вместо досегашните 11,80 лв. Нурофен стопколд от 6,80 лв. е станал 8,20 лв. Вдигната е и цената на Аспирин с витамин С, който се продава за 11,80 лв.

Увеличение на цените има и при лекарствата с рецепта. Там обяснението е, че са поскъпнали и в държавите, с които България реферира цените. Пределната цена на антибиотика Levoxa, който медиците най-често изписват на пациенти с COVID-19, е увеличена от 11,75 на 14,87 лв. или с 26,5%.

Още един антибиотик, който се дава на болни от COVID-19 с пневмонии Линкомицин също е поскъпнал с 11%. С нови и по-високи цени са различни препарати за артрит, хипертония, тревожност. До пределните цени са стигнали най-търсените антибиотици, коментират пред “Труд” фармацевти.

“Процесът с вдигането на цените на медикаментите започна от декември миналата година. Увеличението е от 2-3% до към 15% за някои козметични продукти и добавки, но лекарствата са в рамките на инфлацията”, коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Той припомни, че законът изисква ценообразуването да е съобразено с инфлацията. Лекарствата без рецепта не могат да поскъпват с по-висок процент от натрупаната инфлация от последното повишение на цената. “Поскъпването на лекарствата ще приключи най-вероятно до края на месеца”, прогнозира Костов.

“Тези цени, за да е пределно ясно, идват от производителите и доставчиците, а не от аптеките. Цените само минават през аптеките, тоест ние просто отразяваме вече увеличените при нашите доставчици цени”, допълни той.

За лекарствата без лекарско предписание има тенденция за повишаване, която се дължи на промяната в цялата обстановка с горивата и транспорта, а оттам идва и повишаването в цените. Аптеките не вдигат цените. Производителите и вносителите са тези, които вдигат цените и това се отразява. По закон може само веднъж годишно да се променя цената и тя не трябва да е по-голяма от процента за инфлацията.

Увеличение в пределната цена на лекарствата по лекарско предписани е възможно, ако те не се заплащат от Здравната каса.

Освен това досега притежателите на разрешение за употреба, след като регистрират една пределна цена, продават под нея, тъй като са имали такава възможност. Сега просто качват до пределната цена, която реално не е по-висока от регистрираната им цена.

При всички лекарства, без значение дали са по лекарско предписани или не, промяна в регистъра на пределните им цени става единствено и само с одобрението на Съвета по цени и реимбурсиране.

По-лесно става за лекарства, които не са по лекарско предписание, защото те не се реимбурсират. Промяната в цените нагоре на всичко, което се реимбурсира от Здравната каса, става много трудно.

Previous post Петър Москов: Болницата във Враца е унищожена от много години
Next post Като в Рио де Жанейро: Казанлъчанин предлага 70-метров Христос на Бузлуджа