Нова мода! Крадците минаха на подправени ключове

Полицията отчита нова тенденция в домашните кражби – все по-често крадците проникват в апартаменти чрез подправен ключ и все по-рядко – чрез взлом на входната врата. Добрата новина е, че от МВР се похвалиха с по-висока разкриваемост на престъпленията от този тип.

От СДВР отчитат, че броят на домовите кражби не нараства през първото тримесечие на годината. Прогнозите са, че след проведени успешни акции, чувствително намаление ще се усети през следващите три месеца. Наблюдават различни тенденции в поведението на контингента.

В по-голямата си част кражбите се извършват чрез набавянето на подправен или подбран ключ, с който се отключва самия заключващ механизъм. Първо се извършва наблюдение на съответното жилище, с какъв заключващ механизъм е снабден. След това се закупува заготовка на ключ и я нагласят съобразно бравата, обяснява пред БНТ Марио Киричков, инспектор в СДВР.

Не малко са и случаите, когато крадците влизат през отворени ПВЦ прозорци.

Също така има и друг интересен момент – извършителите на този тип престъпление проверяват дали сме си заключили вратата. Затова нашият съвет е да се поставят брави тип топка от външната страна, така или иначе ако сме забравили да заключим, да няма как да се влезе от вън, допълва Марио Киричков, инспектор в СДВР.

От СДВР съветват хората да бъдат бдителни за съмнителни лица, които не живеят в съответния блок, но го оглеждат или влизат във входа и звънят на различни звънци. Напомнят и друго – ако все пак в дома ви влезе крадец или дори само се опита да проникне, сигнализирайте незабавно органите на МВР.

Previous post Ивайло Мирчев с мощна атака срещу Стефан Янев: Открит путинофил!
Next post Победителката в „Гласът на България“ вдигна сватба