„Нова демокрация“ ще върне мандата, прогнози за нови избори в Гърция на 25 юни

Поразителната победа на „Нова демокрация“ „изгори“ коалиционните сценарии, в резултат на което се очаква вторите избори да бъдат скоро. Прогнозната дата е 25 юни.

Електоралната синя карта (с изключение само на район Родопи) с категоричната победа на НД на изборите е личен триумф на Кириакос Мицотакис, надминаващ и най-оптимистичните прогнози, в резултат на което политическите лостове ускориха конституционния процес относно датата на вторите избори, която според прогнози е 25 юни.

Сценариите за сътрудничество бяха смазани от преобладаващия процент – 40,79%, постигнат от Нова Демокрация, докосвайки границите на самостоятелност със 146 места с разлика от почти 21 пункта (20,72%) от втората партия.

„Данните от урните са катализатор. Те доказват, че Новата демокрация има одобрението на гражданите да управлява независимо и силно“, подчерта Кириакос Мицотакис във вчерашното си изявление, подчертавайки в същото време, че силно правителство, което вярва в реформите и може да ги прилага, „не може да се създаде от несигурни парламентарни коалиции“.

От първите резултати, които показаха абсолютна доминация на дясноцентристката фракция, от НД прочетоха посланието на избирателите за правителство подкрепено от парламентарно мнозинство, така че да продължат смело и бързо със затваряне на всяка дискусия за коалиция, преди дори тя да започне.

Според информация г-н Мицотакис, движейки се институционално и спазвайки Конституцията, днес ще получи мандат за съставяне на правителство от Президента на републиката, но без реално да го използва. Ще информира другите политически лидери за решението си да свика втори избори, което в среда на повишена пропорционалност може да доведе до самоподдържащо се правителство на НД.

Засилвайки сценариите за ускоряване на вторите избори на 25 юни, Кириакос Мицотакис добави: „Без съмнение политическото „земетресение“, което се случи, ни призовава всички да ускорим процеса за окончателно правителствено решение, така че страната ни да има възможно най-скоро опитна ръка на кормилото“.

Предвид огромната победа на НД в информацията се посочва, че Алексис Ципрас и Никос Андрулакис считат, че няма основа за обсъждане на възможно сътрудничество, поради което не изглеждат склонни да използват мандатите, които ще получат от Катерина Сакеларопулу.

При очертаващото се съотношение на силите в гръцкия парламент, където Нова демокрация ще има 146 места от общо 300 депутати, вероятността за съставяне на правителство, ако тя не реализира мандата си, изглежда невъзможна.

Тази сутрин изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Калиопи Спану ще предаде официалните резултати от изборите на 21 май на председателя на парламента, а след това Константинос Тасула ще отиде в Президентството, за да ги предаде на президента на републиката, така че г-жа Сакеларопулу да може да активира конституционността на мандатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Глоби за 1 милион лева наложени за нарушения на пътя тази година
Next post Сириец преби двама тийнейджъри в Харманли