Нинова: Няма да оставим бизнеса да фалира, защото ще породи безработица

Има два важни въпроса за решаване – цени и доходи. И има две групи мерки – икономически и социални. Това, което се реши вчера, надявам се да се реши и днес на преговорите с транспортния бранш е изключително важно. Това каза в „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова.

Тя обеща, че правителството няма да остави бизнеса да фалира, защото ще породи безработица. Трябва да запазим добрия ръст на икономиката ни.

Позицията ни – забраната за внос на руски петрол да не важи за България, вече е изразена пред ЕС Европейската комисия. Следват още няколко стъпки, за които по-малко се говори, но ще повлияят на инфлация и цени – премахването на акциза за газ, което готвим, премахването на акциза за някои енергоносители и има едно, което малко се коментира, но аз искам да го представя – заради инфлацията се блокираха много обществени поръчки и доставки, посочи Корнелия Нинова.

Предвиждаме индексация на цените на стоките в индустрията с до 15 процента и то със задна дата от юни 2021 г. Тези няколко мерки ще дадат оздравителен ефект, ще дадат тласък на икономическите отношения, разкри икономическият министър.

По отношение на електричеството – да продължи подкрепата към бизнеса – факт, бизнесът ще си получи компенсациите, обеща Корнелия Нинова.

„Това, че в момента помагаме, няма да има краткосрочен ефект. Ако сега спасим икономиката и фирмите да не затворят и не освободят хора да станат безработни, работейки, индустрията ще има добавена стойност. Мерките, които сега предприемаме имат визия“, убеден е икономическият министър.

Previous post Атанасова потвърди пред ЕНП: Да, ГЕРБ планира вот на недоверие
Next post Ричард Алибегов: Обещаното не е като даденото