Николай Стайков за „Осемте джуджета“: Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали

„Реакцията на прокуратурата не е това, което бихме искали да видим от нашата организация, която следим казуса от преди 3 години, когато той се появи. Много неща не са такива, каквито бих искал да видя“. Това заяви пред БНР Николай Стайков – един от авторите на разследването „Осемте джуджета“ на Антикорупционния фонд.

По последна информация има 3 досъдебни производства, които са в прокуратурата – двете са за неправомерно връщане на доказателства, едното е за принуда, посочи той. В предаването „Преди всички“ Стайков припомни случая:

„В историята става дума за използване на механизмите на правосъдието, в частност на прокуратурата, за изземване на активи, които са фирми, имащи в себе си имоти, земи, сгради, става дума и за изземване на веществени доказателствени средства под формата на злато и големи суми в лева и евро“.

По думите му в случая има замесени бивши заместник административни ръководители на спецпрокуратурата, както и говорител на специализираната прокуратура. Почти всичко в тази история става с помощта и с подписа на прокурор от специализирана прокуратура, подчерта той.

„Очаквам да видя наличието на някакъв елемент на организираност във въпросните престъпления, а не просто индивидуално деяние на един прокурор, който е бил дежурен и е получил заповед“, каза Николай Стайков.

Според него в насоките, в които работи прокуратурата, липсват два много важни израза: „Единият е организирана престъпна група, защото става дума за дълго действали закриляни на най-високи ниво организирани престъпни групи, действащи в системата на правосъдието. Второ – това е престъпление против правосъдието“.

В момента виждаме ниско ниво, по скоро отпушване на някакво напрежение, коментира Стайков. По думите му когато има голям казус с много замесени лица, той не се използва, за да се прочисти системата.

„Обикновено прокуратурата излиза от въпросния казус по-силна и с много повече приятели“, смята той и прогнозира: „Имам усещането, че в момента прокуратурата, сегашното ръководство на прокуратурата, ще осъмне, прикривайки въпросния казус, с много повече вътрешни съюзници, в самата прокуратура, вместо да ги видим по някакъв начин разпитани и да разберем цялата истина по този казус“.

По думите му тази мрежа на влияние трябва да се разплете до край, за да се види доколко е организирана и докъде стига.

Стайков изказа мнение, че става дума за систематично отглеждане на схеми на влияние в българската прокуратура, от която ние очакваме правосъдие.