Николай Василев: Тази политика на огромни дългове и постоянни харчове не ми харесва

Ситуацията е нестандартна и България трябва да се държи хладнокръвно. Със сигурност трябва да има общоевропейска позиция по темата за спирането на газовите доставки.

Това каза в предаването „Още от деня“ бившият икономически министър Николай Василев по повод спирането на газовите доставки за България от „Газпром“.

„Лошото е, че парите в бюджета свършиха по-бързо от очакването. Тази политика на огромни дългове, постоянни харчове и актуализации не ми харесва. Това е причината сега газовото хранилище в Чирен да е празно. Моята прогноза е, че в края на годината ще отчетем разходи за 69 млрд. лева и то след актуализацията на бюджета. Това е най-популисткият бюждет в историята на България. Лошото е, че се харчат неефективно милиарди. В момента не се движим наникъде“, добави той, цитиран от novini.bg.

„Аз съм против намаляването на ДДС и акцизите, защото това ще доведе до още по-малко приходи в хазната при положение, че парите вече свършиха. Категорично против съм и тавана на цените. Това е популистко-комунистическа мярка, която ще доведе до корупция и измами. Най-добрата мярка срещу инфлацията е икономически растеж“, коментира Василев идеите на управляващите за мерки за справяне с инфлацията.

Previous post Алибегов: Притеснителни са думите на Василев за ДДС-то, над 25% от бизнеса вече фалира
Next post Плувецът Петър Стойчев ще покорява и Северния ледовит океан