Не се подигравайте на бедния народ, че се реди на опашки

Колосални опашки в цялата страна за олио. Хората се редят от ранни зори в студа, изнервени, премръзнали, озверели. Олиото поскъпва, вероятно спекулативно, и хората искат да се запасят на нормални цени. Колко ще спестят? 10-15-20 лева. За тези мизерни пари българинът е загубил човешкото и е готов да се бие. И се стигна до бой. А възрастен човек почина на опашката, преди това бутан и смачкан от навалицата.

Ами не беше ли същото и преди десетина дни и с бензина. После се оказа, че горива има и опашките са били ненужни и безсмислени. Само че българинът живее в такава бедност и мизерия, че е готов да се поддаде на всеки слух, да реагира панически и първосигнално. Затова не се подигравайте на бедните, че се редели на опашки.

За съжаление, и пълзящата инфлация непрекъснато създава усещането за несигурност, за обреченост, за спекула. Спекулантите са брутални и безмилостни, наистина нечии джобове се пълнят за сметка на всички останали, които обедняваме. И възможно най-лошият ход от страна на правителството, което остави свой член социалист да ни разубеждава, че има олио, бензин. Да, социалистите са необходимото зло в сегашния правителствен екип. Но нека да не се забравя, че хората не вярват много на политиците, а на социалистите хич, въобще не вярват. И защо в правителствената коалиция се чува гласът на една партия само? Къде са се скрили хората на Дългия, къде са уж десните на Христо?

И за това, че държавата е слаба и не може да спре спекулата, са виновни всички. Каква е тази орисия българска, преди ни говореха за стабилност, за магистрали, а се оказа, че се пълнят нечии джобове. Сега промяната даде път на спекулата, на инфлацията, на несигурността. Всички се питаме какъв ще бъде следващият ход на спекулантите, за какво ще се редят на опашки и ще се бият хората. За да разберат, че е било ненужно. Ще има и бензин, ще има и олио. Просто няколко богаташи са станали още по-богати. За съжаление, с помощта на държавата, с нейната безпомощност. Нашата държава. Уж.

Мнение на Тодор Асенов, Стара Загора

Previous post 17 000 пяха с Никос Вертис в София
Next post „Ергенът“ се пусна чисто гол в Instagram