Нейнски: Поведението на България за кризата с Украйна е необяснимо

На този етап има отделни изказвания, но няма позиция на българското правителство. Поведението на България е необяснимо. Страната трябва да анонсира много по-ясен интерес към своята национална сигурност. Не си дават сметка, че кризата има много различни аспекти – военна криза, енергийна криза, мигрантска… Това заяви пред bTV Надежда Нейнски, бивш външен министър.

Коментарът ѝ идва на фона на растящото напрежение между Русия и Запада заради ситуацията по границата с Украйна и поведението на българската изпълнителна власт. Нейнски критикува правителството у нас, което не е излязло с единна позиция.

По думите ѝ има различни изказвания. Нейнски даде за пример Румъния, която също бе посочена поименно в исканията на Русия НАТО да се изтегли обратно в границите си от 1997 г. „Тя реагира много категорично относно заплахата на Русия като каза, че страната е в контакт със своите съюзници и би приела разширяването на съюзниците на своя територия“, посочи Нейнски.

„Само единство и солидарност може да ни гарантира сигурност. НАТО за пореден път тук показа, че е сдържан отбранителен съюз. Предлага помощ на всички свои съюзници, така че всеки един да се чувства спокоен в една такава криза. Необяснимо ми е поведението на България.

Модернизацията на армията ще стане единствено през партньорството със съюзниците ни. Очаквам правителството да има много по-ясна позиция“, допълни бившият външен министър. Според Нейнски Русия отдавна се намесва в политическите процеси на Балканите, което е в основата на много от проблемите в региона

Previous post Човекът на Хазарта в НС за назначението си: Аз не взимам пари, но едни 2000 лева…
Next post Млекари и хлебари поискаха промяна в ДДС за храните