Наркоман забил нож в главата на кинолегендата Иван Иванов

Покрай зачестилите случаи на зверства и насилие в последните седмици актьорът Иван Иванов, който следи процесите в държавата пред телевизора във вилата си в село Оборище, припомня, че никой не е застрахован и може да стане жертва на психопат. Кинолегендата връща спомените за един от най-драматичните моменти в живота му, когато бил нападнат от полудял наркозависим, а белезите от касапницата още стояли по главата му.

Случката се разиграва преди години в малко заведение, където звездата от „Всичко е любов“ била на раздумка на по питие с колегата си и добър приятел Любен Чаталов. Изведнъж в кръчмата нахлул непознат мъж, който тръгнал да напада с нож. „Въпросният просто не беше на себе си, беше наркоман. И до днес имам белези от ножа. Влезе с една кама и ни нападна. Беше ми забил острието на 3-4 см в мозъка. Но ми нанесе и емоционални щети, както и на Любо. Не знам какво стана после с него, но жалко, беше младо момче, а не знаеше изобщо на кой свят е“, споделя Иванов. Като по чудо бързата намеса на лекарите от спешния екип в „Пирогов“, където двамата с Чаталов били откарани, успява да ги спаси от по-сериозни увреждания. Тогава двамата артисти не предявяват съдебен иск срещу нападателя си, макар да имат пълното право. Инцидентът обаче става една от причините кинозвездата от миналия век да вземе решение да се уедини на село.

Вече повече от десетилетие Иван и съпругата му Петя Силянова живеят в панагюрското село Оборище. Къщата им там носи артистичното име „Дом за отдих и култура“, а табела с този надпис посреща още на портата. С много труд, лишения и вложено време са успели да превърнат старата постройка в уютна вила, в която добре дошли са само шепа приятели. 71-годишният актьор, който два пъти преборва коварната диагноза рак на гърлото, предпочита уединението и вече почти не кани гости у дома. Пенсионер отдавна, Иванов се е отдал на писане, работа по двора и прави малки ремонти по къщата. За уюта вътре пък се грижи обичаната му съпруга. Тя успява да съчетава работата с домакинството и няколко пъти в седмицата пътува до София, за да играе в театъра.

Заради скромните им доходи продължава да се занимава и с дублаж, за да припечелва още средства.

През пролетта на 2022 г. общият им син Стефан ги дари с внук, който кръсти на своя знаменит баща. С 23-годишната му приятелка Поля отглеждат наследника си в столицата, но често гостуват на родителите му на село. По-големият син на актьора – Георги, от първия му брак с медицинска сестра е съдия по професия и има едно дете. Бившата съпруга на актьора отдавна е в чужбина и не поддържа връзка с Иванов, но синът им Георги при всеки удобен момент посещавал татко си.