Най-вредните навици преди заспиване

Сънят е един от най-важните компоненти на здравословния живот. Повечето от нас не осъзнават обаче, че има голямо значение не само от продължителността, но и от качеството на съня. А той се влияе от твърдостта на матрака, височината на възглавницата, температурата в стаята, нощното облекло и пр.

По света учените ежедневно правят проучвания какво е необходимо, за да може тялото ни да си почине най-ефективно и на следващия ден да сме свежи и работоспособни.

Например Колин Еспи, професор в катедрата по клинична неврология в Нуфийлд в Университета в Оксфорд и съосновател на Sleepio, дава някои отговори на въпроса кое е най-вредното нещо преди лягане, цитиран от zdrave.to.

Много от нас имат лоши навици за сън – дали скролваме или играем до безкрай на мобилните си телефони, прекалено сме погълнати от някоя книга или просто ни мързи да станем и да изгасим осветлението.

„Всяка дейност, която би довела до повишаване на нивата на стрес, може да повлияе на добрия сън“, казва той пред The Independent. „Като правило, всичко, което може да причини прекомерно безпокойство или отделяне на хормоните на стреса, води до невъзможност да заспим и пречи на здравословния нощен сън.“

Това означава, че на хората, които се взират в своите смартфони или таблети точно преди лягане, е възможно да им отнеме до час повече да заспят, отколкото на тези, които избират по-релаксираща дейност.

Ученият препоръчва да се избягват всякакви стимулиращи активности преди да се опитаме да заспим.

„Важно е да си изградите рутина – час до час и половина преди лягане да не вършите никаква работа, да избягвате стимулиращи дейности, като например напрягащи упражнения, да изключите всякакви електронни устройства и да отделите време да се отпуснете“, казва той.

Професор Еспи също предупреждава, че дейностите, които влияят на съня, могат да варират, в зависимост от нашата индивидуалност. Например за онези, на които книгите действат обсебващо, когато четат, и намират за трудно да ги оставят, може да се окаже, че четенето преди лягане не е най-добрият избор.