Над 8000 нарушения на фаталния бул. „Черни връх“ от 18 август досега

„8036 нарушения са заснети на бул. „Черни връх“ от 18 август до сега. Към настоящия момент се борим това с електронни фишове за скорост. Около 15 автопатрула на „Пътна полиция“ следят за контрола през нощта. Има нужда от още хора, но кадровата политика зависи от МВР“. Това заяви новият началник на “Пътна полиция” комисар Радослав Начев по БНТ.

През юли на бул. „Черни връх“ Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа и уби две млади жени – на 22 и 26 години.

Начев потвърди, че проверките са доказали, че има корумпирани служители, но смята, че не всички са такива.

Новият началник на „Пътна полиция“ предлага система за мониторинг на служителите, която ще препраща сигнали за нередности към компетентните служби на МВР.

„Корупцията е много неприятно явление, но не винаги се диктува от недостатъчно заплащане. Тя е двустранен процес, акцентът трябва да бъде насочен и към този, който дава подкупа“, коментира той.

„На първо място реформата в „Пътна полиция“ трябва да е насочена към подобряване на административните услуги за граждани. Предвиждаме надграждане на портала за електронни услуги, за да намалим опашките пред „Пътна полиция“. Искаме бракуването на автомобил да може да става дистанционно, шофьорът да попълни заявление онлайн и да изпрати табелите до нас. Служител ще ги провери и ще изпрати обратна разписка“

Комисар Начев сподели, че се обсъжда възможността готовите свидетелства за управление да бъдат изпращани по пощата. Според него административно-наказателният процес е тромав и бавен. Той предлага санкциите на шофьорите да се налагат на място, за да не се налага издирването на шофьора в последствие.

„Там, където нещата зависят от мен, това може да стане в кратък период от време. В случай, че са нужди законодателни промени, не мога да се ангажирам със срок. Законите са изключително либерални по отношение на пътната безопасност и трябва да бъдат засегнати. Трябва бърз наказателен процес и мерки за извършените нарушения“, коментира Начев пред БНТ.

Previous post Острови около „зебрите“ ще пазят пешеходците в София
Next post Ева от „Тоника“ потъна в самота с мизерна пенсия