Над 186 хиляди заразени с коронавирус в Северна Корея

За повече от 186 090 нови случая със симптоми на треска и за още един починал, съобщи официалната телеграфна агенция КЦТА. Повече от от 2 милиона души от общо 2,5 милиона случая са се излекували, съобщи агенцията. Официалният брой на починалите е 67.

За първи път от почти 10 дни новите случаи на „треска“ в Северна Корея спаднаха под 200 хиляди, съобщиха държавни медии, отбелязвайки „положителна тенденция“, след като бяха взети мерки за овладяване на първата призната вълна на коронавируса в страната, предаде Ройтерс.

Вълната от COVID-19, обявена на 12 май, породи опасения заради липсата на ваксини, лошата медицинска инфраструктура и потенциална продоволствена криза в страната с население 25 милиона души. Северна Корея отказа повечето предложения за чуждестранна помощ, затвори границите си и не позволява независима проверка на официалните данни.

Очевидно при дефицита на тестове за COVID-19 Пхенян не е потвърдил истинския брой на заразените. Вместо това здравните власти отчитат броя на хората със симптоми на треска, което прави трудно да се оцени мащабът на вълната на коронавируса, казват експерти.

„Сегашната ситуация с разпространението на коронавируса в Корейската народнодемократична република сочи положителна тенденция на преход от рязък ръст в началото на епидемията към спад, след като епидемията беше овладяна“, пише КЦТА.

Антиковидните ограничения може да играят роля в липсата на отговор от страна на Северна Корея на предложенията за преговори, каза днес високопоставен американски служител само ден след като президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че е предложил ваксини на Пхенян.