Морето по-солено с 300 лева! Ток и горива помпат лятната почивка

Драстичното поскъпване на енергийните ресурси като горива и еленергия, както и на хранителните продукти надуват сметката за лятна почивка с 300 лева, изчисли „Телеграф“. На база стойностите на горивата към момента, както и офертите за настаняване в курортите по Черноморието в пика на сезона излиза, че само за нощувка в хотел от ранга на 3 звезди и пътуване с кола това лято ще платим 700 лева.

При нощувките увеличението е с 20 на сто през това лято спрямо миналата година, коментира Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред „Телеграф“. В момента най-евтината оферта за престой на Созопол за 6 нощувки за началото на юли е 500 лева.

Ръстът на цените на хотелското настаняване е минимален на фона на скока на цената на тока, който от 70 лева за мегаватчас миналото лято скочи на 1000 лева, посочи зам.- шефът на асоциацията.

На фона на растящите цени на еленергията много хотелиери търсят заеми за инвестиции в инсталации за възобновяема енергия. Масово се взимат кредити за монтиране на фотоволтаици, с които да се захранват хотелите поне през светлата част на деня.

Идеята е да се намалят разходите на електричество до минимум. Налбантов посочи, че по негови данни поставянето на слънчеви панели струва 1 лев за 1 ват. Според него решението на проблема с растящите цени на тока може да стане със спиране на износа на електричество, за да може българският бизнес да има по-голяма сигурност и предвидимост.

Драстично се е увеличил и разходът за гориво спрямо миналата година. Ако през лятото на 2021 година сметката на бензиностанцията за бензин е била 140 лева, то тази година при настоящите цени сумата набъбва с 60 лева, или вече стига 200 лева. Толкова излиза закупуването на 72 литра бензин, които ще са необходими за изминаване на 800 километра, колкото е разстоянието София-Бургас-София.

Разходът за гориво се променя спрямо населеното място, от където се тръгва, както и от автомобила и горивото, на което се движи.

При автобусните превози в момента двупосочният билет от София до Бургас е между 45 и 48 лева, в зависимост от компанията и в коя част от денонощието се пътува. Очаква се до началото на летния сезон, когато ще бъдат пуснати и автобусни линии директно до курортите, да има корекция на цените, коментира Георги Атанасов, шеф на една от най-големите автобусни компании.

Той обаче не се ангажира с конкретни цени за превоз до морските градове и курорти, тъй като дотогава има време и цените на горивата могат да се променят. По думите му билетите за автобусен превоз не са пипани от повече от 10 години, а за този период инфлацията е 60%. Друг фактор, който влияе върху автобусния транспорт, са заплатите и разходите за осигуровки.

Горивото като компонент от цената на билета има дял между 50 и 60 на сто, в зависимост от това дали са градски превозите или извънградски, като при първите той натежава повече. На база тези данни цената на билета за автобусни превози ще скочи с между 20 и 50 на сто.

По-скъп това лято ще е и ресторантът заради увеличението на цените на основните хранителни продукти. В тази връзка Налбантов обяви, че ще включи в менюто си повече храни, приготвени на уреди на пара, за да спести от разходите за мазнина. Ако миналата година бутилка олио струваше 2,50 лева, сега е 7,50 лева, коментира зам.-шефът на хотелиерите.

Така за седмичен престой на морето ще трябва да приготвите минимум 700 лева за храна, което е със 200 лева повече спрямо миналата година. В случай че консумирате и алкохолни напитки, то минималната сметка в ресторант с вечеря излиза между 60 и 80 лева за двама, коментираха готвачи, които работят по морето и очакват старта на сезона. Така реално храната ще гълта половината от сумата, предвидена за лятната ваканция.

Проверка установи, че част от хотелите по морето отварят за първите туристи. Очаква се да има румънци през уикендите в Балчик, разказаха запознати. В Слънчев бряг, който е по-отдалечен от Румъния, пък сезонът ще стартира през май. Някои хотелиери обаче обмислят да отворят за масов туризъм през юни, тъй като не очакват украинци и руснаци през пролетните месеци.

Резервациите спряха заради войната

От началото на тази година, когато се заговори за разхлабване на мерките и отпадане на ограниченията за пътуване, резервациите започнаха с пълна сила, разкри Веселин Налбантов. Очакваме много туристи от Великобритания, Румъния, Германия, Украйна и други дестинации. След първата военна операция в Украйна обаче записванията тотално спряха, посочи Налбантов. По думите му, ако войната не приключи в близките дни, се очаква да има вълна от анулирани резервации, което ще е пагубно за българския туристически бизнес след две години пандемия.

Previous post Мошеници пазарували с чужда банкова карта, за няколко часа свили 5 бона
Next post Не може да бъде?! Кирил Петков набил неуравновесения депутат Дунчев